Commissie wil gemeentelijke vzw’s

Commissie wil gemeentelijke vzw’s

Commissievoorzitter Filip Van Eeckhout Foto: N-VA Niel

Niel -

De commissie Algemeen Beleid Financiën heeft vergaderd over het oprichten van gemeentelijke vzw's. Die zijn veiliger voor de vele vrijwilligers die in de verenigingen actief zijn.

'In onze gemeente zetten vele vrijwilligers zich in via feitelijke verenigingen. Maar de vrijwilligers zijn zich vaak niet bewust van de risico's van zo een vzw. Als er iets fout loopt bij de organisatie van een evenement, lopen de leden van een feitelijke vereniging het risico hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden om de eventuele schade te vergoeden. Een schuldeiser kan zich voor de totaliteit van het verschuldigde bedrag richten tot ieder lid van een feitelijke vereniging', legt Filip Van Eeckhout, N-VA-fractieleider in de gemeenteraad en voorzitter van de commissie Algemeen Beleid Financiën, uit.

Het lijkt misschien allemaal wat ver gezocht. Maar een brand aan een carnavalswagen in een magazijn in Aalst komt de leden van een carnavalsvereniging nu duur te staan. De leden van de carnavalsgroep werden hoofdelijk verantwoordelijk gesteld. Zo worden ze nu gestraft voor hun jarenlange inzet. Want een aantal gezinnen moet een aanzienlijk bedrag aan schadevergoeding betalen.

'Een gemeentelijke vzw heeft als grootste voordeel dat de aansprakelijkheid in de rechtspersoon van de vzw zelf blijft. Schuldeisers kunnen zich dan niet richten tot het vermogen van individuele leden of bestuursleden. De structuur van een vzw biedt zo bescherming voor de vrijwilligers die zich inzetten om activiteiten te organiseren', legt Filip Van Eeckhout uit. 

'Bovendien laat het gemeentedecreet geen keuze. Als een vereniging taken uitvoert van gemeentelijk belang en alleen levensvatbaar is dankzij (financiële) middelen (subsidies, kln.) van de gemeente, dan is dat altijd een gemeentelijke vzw. De vrijwilligers die zich jarenlang ingezet hebben voor de vereniging kunnen opgenomen worden in de algemene vergadering. Om zo, vanuit hun opgebouwde expertise, mee het beleid uit te stippelen.'

'De omvorming van de vzw's staat nog in de startblokken. Er zullen uiteraard nog gesprekken volgen met de verschillende besturen van de Nielse verenigingen. Maar het moet duidelijk zijn dat we dit doen om de verantwoordelijkheid en vooral het risico bij de vele vrijwilligers weg te nemen. Zo kunnen zij met een gerust gevoel actief blijven in hun vereniging. Ik zal dit dossier opvolgen in het belang van de vele vrijwilligers en verenigingen die Niel rijk is', benadrukt Filip Van Eeckhout nog.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio