Vooral dure studio's blijven leeg

Vier studentenkamers op de tien nog niet verhuurd

Luxekoten zullen minder snel een vergunning krijgen. Foto: mvn

Brugge -

Een maand voor de start van het nieuwe academiejaar hebben honderden studentenkamers in Brugge nog altijd geen nieuwe huurder. ‘Wat de studio's betreft, is de markt verzadigd’, zegt schepen Franky Demon (CD&V)

Studenten in Brugge die nog geen kot hebben voor volgend academiejaar hoeven zich nog geen zorgen te maken: er is nog keuze te over. Van de 1.205 studentenwoningen die geregistreerd staan op de website kotwest.be, waaraan onder meer hogescholen Vives en Howest verbonden zijn, zijn er nog 460 beschikbaar. Dat is omgerekend liefst 38 procent.

‘Het is nog te vroeg om conclusies te trekken uit die cijfers, want de herexamens bijvoorbeeld zijn nog volop bezig. Maar het klopt wel dat de markt van de studio's verzadigd is’, zegt schepen Franky Demon (CD&V). ‘Wat de gewone studentenkamers betreft, zitten vraag en aanbod op een break-even. De vraag voor een kamer in een peda is dan weer veel groter dan het aanbod.’

Het zijn dus vooral de prijzige kamers die niet aan een nieuwe huurder geraken. De voorbije jaren strooide het stadsbestuur dan ook kwistig met de bouwvergunningen voor nieuwe bouwprojecten. Zo gaat Upkot, het gloednieuwe studentenhome aan de achterkant van het station, zijn eerste academiejaar in en staat met Kotville, vlakbij Vives, nog een groot project in de stijgers.

Vaak gaat het ook om duurdere kamers, studio's met een keukentje en badkamer, maar die luxe kan niet iedereen zich veroorloven, zegt gemeenteraadslid Sanne Doms (SP.A).

‘Nu het er met de nieuwe Vlaamse regering naar uitziet dat studeren nog duurder zal worden, wordt de nood aan betaalbare studentenkamers nog hoger. Ik pleit voor peda‘s, waar eenvoudige maar goede huisvesting en faciliteiten als een studentenrestaurant gecombineerd kunnen worden.’

Peda of niet, in ieder geval ziet het ernaar uit dat er een bouwstop komt voor grote studentenhomes met luxekoten.

‘Soortgelijke projecten zullen we minder snel vergunnen in de toekomst, maar het is ook niet nodig om te dramatiseren. Overaanbod drukt de prijzen, dus dat is goed nieuws voor de studenten, en in de toekomst zullen vraag en aanbod zich wel herstellen. Binnen een paar jaar opent Kulab en verhuizen studierichtingen die nu nog in Oostende georganiseerd worden naar Brugge.’

Dat zou in een klap honderden extra studenten naar Brugge brengen.

‘Bovendien zoeken we naar een oplossing om het huren van een studentenkamer ook mogelijk te maken voor studenten van beroepsgerichte opleidingen’, besluit Demon.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio