Eten & Drinken

Beste bier van de wereld volgt strenge Europese regels: binnenkort ook een etiket

Paters Westvleteren buigen voor Europa

Foto: Eric Vanthournout

Het beste bier moet zijn beroemde etiketloze flesje binnenkort inruilen voor een standaardversie. De kroonkurk waarop normaal alle informatie stond, wordt te klein. Om aan de Europese regels te voldoen moet er op het flesje namelijk ook de herkomst van de ingrediënten te vinden zijn.

Westvleteren: Al jaren het beste bier van de wereld, extra opvallend door zijn naakte fles­– alle informatie vond je op de kroonkurk. Maar nu moet de trappist zich toch schikken naar de Europese regels. Vanaf volgend jaar moet het bierflesje ook de herkomst van de ingrediënten vermelden.

We moeten wel

‘Dat is een hele boterham extra informatie. Voorlopig konden we alle verplichte info kwijt op het kroonkurk. Straks gaat dat niet meer. We moeten wel een etiket gaan plakken.’ zegt een woordvoerder van de brouwerij.

Geert Van Lierde, auteur van het boek In het spoor van de Trappisten, zegt dat enkel bier dat in de winkels wordt verkocht onder die strenge Europese regels valt. ‘Westvleteren verkoopt haar trappist alleen maar aan de abdijpoort en in het tegenoverliggend café. Maar via via duikt het ook steeds vaker op in Brugse en Brusselse bierwinkels. Allicht daarom schikt Westvleteren zich naar Europa.’

Eind 2011 is Westvleteren één keer officieel buiten de abdij getreden. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van zaterdag 23 augustus.

Corrigeer