Consortium investeert 16 miljoen euro in grootste warmtenet van België

Eén centrale verwarming voor tweeduizend huizen

Antwerpen -

De woonwijk Nieuw Zuid in Antwerpen moet de meest duurzame buurt van Vlaanderen worden. De eerste stap is de bouw van een warmtenet. ‘We beginnen met gas maar we hopen snel te kunnen overschakelen op duurzame energie, zoals de restwarmte van de industrie’, zegt Antwerps Milieuschepen Ait Daoud (N-VA).

Aan de Antwerpse Scheldekaaien achter het nieuwe gerechtsgebouw wordt al volop gebouwd aan Nieuw Zuid. Het is de eerste stap naar de ontwikkeling van een volledige nieuwe woonwijk met 2.000 woningen voor 5.000 inwoners, twee scholen, twee crèches, een sporthal, een dienstencentrum en 20.000 vierkante meter winkels en horeca.

Alles zal voldoen aan de voorschriften rond duurzaam bouwen. Zo wordt er gezorgd voor voldoende regenwaterinsijpeling en streekeigen beplanting en krijgen de gebouwen groendaken. Het meest grootschalige project in deze nieuwe woonwijk is de bouw van een warmtenet. Het Antwerpse schepencollege wees deze opdracht toe aan het consortium met de intercommunales IVEG, AWW, Indaver en het private bedrijf Dalkia. Het gaat om een investering van 16 miljoen euro, volledig gedragen door het consortium. De stad stelt de grond ter beschikking en reikt de vergunning uit.

‘Het warmtenet is een collectieve energievoorziening voor de verwarming en het sanitair warm water van alle gebouwen’, zegt Antwerps milieuschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). ‘Eén warmtecentrale zal dus heel de wijk voorzien van warmte via goed geïsoleerde leidingen. Het is daardoor niet langer nodig dat elke woning zijn eigen verwarmingsketel en schoorsteen heeft. Dat past binnen onze ambitie om van Nieuw Zuid een energiezuinige wijk te maken. Het zal één van de grootschaligste projecten zijn in België. Het draagt bovendien bij tot het realiseren van onze klimaatdoelstellingen, om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.’

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad regio Antwerpen van zaterdag 23 augustus.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio