Elke dag met een ander naar bed, voor de kunst

© *

De Russiche performancekunstenaar Mischa Badasyan begint in september aan een opvallend experiment: hij wil een jaar lang elke dag met een andere man naar bed. Niet voor zijn plezier, wel voor de kunst.

tib

Zijn kunstwerk heet 'Save The Date' en is onder meer bedoeld om de link aan te kaarten tussen eenzaamheid en de date-cultuur uit de homoseksuele wereld. Want wat hij doet, is niet anders dan een extreme variant van het 'gay-daten, vindt hij zelf. Hij kwam op het idee na een paar wilde dagen in Glasgow. 'Ik voelde me zo slecht, ik huilde de hele tijd, ik voelde me verdrietig na die ontmoetingen', vertelt hij aan cultuurwebsite Mic. Daarnaast is Badasyan geïntrigeerd door het fenomeen 'non-places', zoals beschreven door de Franse filosoof Marc Auge. Het zijn plaatsen zoals vliegvelden en winkelcentra, waar mensen hun identiteit verliezen. 'Op deze plekken praat niemand met je, je hebt niet het gevoel dat je er thuishoort. Uiteindelijk zal ik net zo'n 'non-place' worden', legt hij uit.

Zijn bedpartner voor de eerste en de laatste dag liggen al vast, maar de overige 363 bedpartners moet nog zien te vinden. 'IK ga mijn dates meestal niet vertellen over dit project', zegt hij. 'Dan moet ik vertellen dat ik net met je geslapen heb voor een kunstproject. Ik geef toe dat het project een beetje egoiöstisch kan lijken, maar dat is wat een performancekunstenaar doet: zijn lichaam tot het uiterste dwingen'. En voor wie het zich afvraagt: Badasyan heeft zich laten testen op SOA's én een condoomsponsor gevonden.

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie