Politievakbond: ‘40 miljoen snelheidscontroles per jaar is onmogelijk’

Politievakbond: ‘40 miljoen snelheidscontroles per jaar is onmogelijk’

Foto: BELGA

Een verdubbeling van het aantal snelheidscontroles tot 40 miljoen per jaar, is volgens VSOA Politie onmogelijk. De liberale politievakbond vindt een verhoging van het aantal controles een goede doelstelling, maar het huidige aantal personeelsleden en de huidige middelen zijn ontoereikend om die norm te halen, aldus een persbericht maandag.

De centrumrechtse onderhandelaars voor de federale regering willen dat er voortaan 40 miljoen snelheidscontroles per jaar gebeuren met bemande camera’s, bovenop die met onbemande toestellen. Dat komt neer op meer dan een verdubbeling. Er zal vooral op autosnelwegen worden gecontroleerd, maar ook op secundaire wegen.

VSOA Politie wijst de politici er op dat er bijna 3.000 effectieven binnen de geïntegreerde politie ontbreken, bijna 1.000 bij de federale politie en 2.000 bij de lokale politie. De toestand van de voertuigen van de directie van de federale wegpolitie noemt VSOA ronduit ‘catastrofaal’: een belangrijk aantal voertuigen is buiten gebruik wegens herstellingen na ongeval, technische gebreken, terwijl de laatste bestelling voertuigen niet werd uitgevoerd, luidt het. VSOA wil dat de onderhandelaars eerst zorgen voor een gezonde financiering, een politiedienst voor de bevolking die zijn naam waardig is.

De vakbond heeft overigens een nationale stakingsaanzegging voor de wegpolitie ingediend omdat de bevoegde directie geen middelen heeft om op structurele en systematische manier de veiligheid van de eigen personeelsleden te vrijwaren tijdens de vaststelling van een verkeersongeval op de autosnelweg. Vorige week zondag raakten twee agenten zwaargewond bij een ongeval op de E19 in Machelen. Bij het incident bleek geen signalisatiewagen aanwezig te zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees