15 ondergrondse monumenten ontdekt bij Stonehenge

15 ondergrondse monumenten ontdekt bij Stonehenge

Foto: The Picture Desk

Stonehenge blijft een mysterieuze plek vol verrassingen. Archeologen hebben er 15 monumenten uit de nieuwe steentijd opgegraven. Het antwoord op de vraag waarom Stonehenge gebouwd is, ligt dus misschien onder de grond.

Archeoloog Vince Gaffney van de Universiteit van Birmingham maakt deel uit van het ‘Stonehenge Hidden Landscapes Project’, een vierjarige samenwerking met het Ludwig Boltzmann Instituut in Oostenrijk. Zijn team heeft voor het eerst de ondergrond van de regio rond Stonehenge gedetailleerd bestudeerd.

De onderzoekers ontdekten onder andere een zogenaamde ‘Cursus’, een walstructuur van drie kilometer die van het oosten naar het westen loopt. Deze constructie zou honderden jaren ouder zijn dan Stonehenge. Het team gelooft dat ze gebruikt werd voor rituelen.

Verder troffen de wetenschappers onder de grond ook dolmen, grafheuvels en greppels aan. De ontdekkingen kunnen waardevolle informatie over de prehistorische site bevatten.

Voor de opgravingen gebruikten de onderzoekers ondergrondse radars, magnetische sensors en 3D-lasers, waardoor ze erin geslaagd zijn een gedetailleerde ondergrondse kaart te creëren van het hele gebied.

Tot op vandaag weten wetenschappers niet wat de functie van de mysterieuze constructie is. ‘Stonehenge is een van de belangrijkste en waarschijnlijk ook meest bestudeerde landschappen ter wereld’, zegt professor Gaffney in Smithsonian. ‘Het gebied is door deze ontdekkingen helemaal veranderd.’

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees