Buurt geniet van Meubelfabriek

‘Er zijn hier fantastische dingen gebeurd’

© Lieven Van Assche

© Lieven Van Assche

© Lieven Van Assche

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Café, exporuimte, fietsherstelplaats, karaokebar. In de twee jaar van haar bestaan is De Meubelfabriek in de Brugse Poort het allemaal geweest. Voor er een woonproject komt, kreeg een collectief van organisaties de leegstaande meubelfabriek Vandenberghe-Pauvers ter beschikking. De buurt geniet mee. Of genoot. Want De Meubelfabriek houdt er bijna mee op.

Annelies Rutten, foto’s Lieven Van Assche

De buurt weet het: als de poort openstaat mag je binnengaan. Rondhangen, de bankjes op de binnenplaats gebruiken. Pingpongen op de cirkante pingpongtafel, knipoog en tegelijk eerbetoon aan de befaamde meubelfabriek van Vandenberghe-Pauvers. Een blik werpen in een atelier of repetitiehok. Aan je fiets sleutelen in de Fietskeuken. Een streep graffiti spuiten. Of gewoon ‘dag’ zeggen aan de varkens aan het eind van het terrein.

De Meubelfabriek is geen buurtwerking in de strikte zin van het woord. Er is wel een buurtcafé La Lys, maar de essentie is creativiteit. Mensen en organisaties met ideeën hebben er zich verzameld. Om (opnieuw!) meubels te maken. Muziek te spelen, theater te creëren, kunst in al haar vormen te beleven. De gebouwen zijn fascinerend. Heerlijk om in rond te dwalen. De sfeer van een oud fabriekspand, dat zich uitstekend leent tot artistiek gebruik. De oude toonzaal als de perfecte expositieruimte.

Twee jaar geleden hebben ze het ingepalmd, vertelt Wiebe Moerman, de man die het vuur aan de lont stak. Zelf buurtbewoner. En kunstenaar-meubelmaker. En zich in beide hoedanigheden bewust van de noden van de buurt, nogal simpel samen te vatten in één woord: ruimte. ‘De Brugse Poort is volgebouwd. Vzw’s en kunstenaars, maar ook jongeren, zoeken plaats om hun ding te doen.’

Vijfenveertig woningen

Vandenberghe-Pauvers, gereputeerde meubelfabriek, hield er in 2011 mee op. De aanpalende bowling Meibloem stond al langer leeg. Dan gaat een buurt dromen. Wat zou je met zo’n site kunnen doen? Veel natuurlijk. Maar de beide panden kwamen in handen van een projectontwikkelaar, die er een inbreidingsproject met vijfenveertig woningen wil realiseren.

Wiebe: ‘Dat gaf commotie in de buurt. Na projecten als Zuurstof voor de Brugse Poort en de aanleg van parkjes, leek het onlogisch om een vrijgekomen site vol te bouwen.’ Er volgden buurtvergaderingen en infosessies. Soms heftig. Maar de koop was gesloten. Het nieuwe doel werd tijdelijke invulling. Gesteund door de stad, sloten de buren een overeenkomst met de eigenaar. Zo lang de werken niet begonnen, mochten ze hun gang gaan.

Met vereende krachten en een bescheiden subsidie werd de ruimte door buurtbewoners publiek proofgemaakt: gevaarlijke zones werden afgesloten, een paar steunbalken gestoken om de constructie te verstevigen. Organisaties die ruimte nodig hadden, konden zich kandidaat stellen om tegen een kleine vergoeding een stuk van de site in te palmen. Door het tijdelijke karakter vielen professionele organisaties snel af. Wat overbleef, was een amalgaam van vzw’s, stuk voor stuk jong, startend, creatief. Onder hen kunstenaarscollectief Zwart Wild, de Fietskeuken, enkele theatergroepen en jeugdwerking vzw Jong. Er kwamen ook repetitiekoten en stockageruimtes en enkele buurtbewoonsters begonnen een coöperatief café. Er kwam een co-workingruimte, waar kleinbehuisde maar thuiswerkende ouders aan de drukte konden ontsnappen. In een berghok zijn zelfs champignons gekweekt, en de varkens kwamen er omdat met overschotten van buurtwinkels soms volkskeukens worden gehouden.

Nieuwe energie

In amper twee jaar werd De Meubelfabriek een begrip in de Brugse Poort. Een plek die nieuwe energie bracht. Waar mensen graag een kijkje kwamen nemen. En bleven hangen. ‘Er zijn hier fantastische dingen gebeurd’, zegt Wiebe. ‘Soms was het café, dan weer atelier, exporuimte, karaokebar. De pingpongtafel was cruciaal voor contact tussen bezoekers en vaste gebruikers.’ Door niet expliciet buurtactiviteiten te organiseren, is de buurt er juist op afgekomen, denkt Wiebe. ‘Elk deed zijn ding en de buurt genoot mee.’

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio