Waterwegen en Zeekanaal zien toe op veiligheid

Liefdesslotjes veroveren nu ook Scheldebrug

Foto: Visual Press Agency

Bornem / Temse -

Net zoals andere bekende bruggen in Europa is de Scheldebrug op de grens van Temse en Bornem het ‘doelwit’ geworden van verliefde koppeltjes. Zij hangen een slotje met hun initialen aan de brug en gooien dan het sleuteltje weg.

Het idee is niet nieuw. In Parijs, Berlijn, Praag of Amsterdam zijn er immers bruggen die werkelijk vol hangen met deze liefdesslotjes. Verkopers in de buurt spelen er trouwens handig op in en graveren de initialen van de tortelduifjes en een eventuele boodschap in het slotje. Het koppel klikt nadien het hangslotje vast en gooit de sleutel weg, in dit geval in de Schelde. Dat zou het bewijs voor hun eeuwige liefde moeten zijn.

Op dit ogenblik hangen er effectief al een handvol slotjes aan de zijkant van de Scheldebrug. Als het een hype wordt, zal de brug snel vol hangen. In de wetenschap dat in Parijs onlangs een deel van de balustrade van de Pont des Arts, de brug bij het Louvre, afgebroken is onder het gewicht van de slotjes (500 kg) is enige voorzichtigheid toch geboden.

‘Het fenomeen is nog niet wijd en zijd bekend op onze bruggen of meer specifiek de Scheldebrug in Temse’, zegt Carolien Peelaerts van Waterwegen en Zeekanaal dat deze brug en dit deel van de Schelde beheert. ‘De collega’s hebben ze wel al zien hangen daar en voorlopig is het aantal slotjes nog niet van die aard dat we ons zorgen moeten maken. We halen ze er voorlopig dus niet systematisch af. Momenteel stelt er zich nog geen probleem, maar sowieso gaan onze onderhoudsploegen minstens één keer per jaar de bruggen leeghalen of -maken. Dan verdwijnen de slotjes ook. Een echt reglement of een verordening over die slotjes is er dus niet – er is beperkte plaats voor romantiek – maar we houden het wel in het oog. De beweegbaarheid van de brug moet immers ten alle tijde gegarandeerd blijven.’

Nog niet op andere bruggen

Ook Kevin Polfliet, de woordvoerder van Waterwegen en Zeekanaal, bevestigt dat het voorlopig nog geen hype is, maar wel snel kan worden. ‘Op de andere bruggen over het Kanaal Brussel-Willebroek hebben we ze nog niet gezien, maar mocht het een probleem worden door het extra gewicht dan zullen we gepast ingrijpen.’

In Parijs hebben ze inmiddels na de brokken van juni dit jaar aan de Pont des Arts wel besloten om op te treden. Volgend jaar worden de duizenden slotjes doorgeknipt. Zo ver gezocht is de link tussen de Scheldebrug en Parijs trouwens niet. De allereerste Temsebrug werd immers ontworpen door de Franse ingenieur Gustave Eiffel, de man van... juist ja, de Eiffeltoren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio