Gemeente vraagt 26.000 euro vergoeding voor gesloopte bunker uit Wereldoorlog I

Voor het slopen van een bunker moet de eigenaar van de grond aan de gemeente 26.094 euro betalen.

ivh

De eigenaar van een woonzone in de Kluisstraat met daarop een bunker liet vorig jaar die getuige van de Holland-stellung tijdens WO I slopen.

Na een klacht werd proces-verbaal opgesteld. Het parket contacteerde daarop de gemeente voor het opstellen van een herstelvordering.

Die bedraagt 26.094 euro. Dat is voor raadslid Johan Van hove (SP.A) te weinig.

‘De gesloopte bunker kan uiteraard niet meer in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld. Het alternatief is het betalen van een soort boete’, antwoordde schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick Huyghe (N-VA). ‘Het bedrag van de gevraagde herstelvordering is het resultaat van een berekening met diverse parameters, die in een besluit van de Vlaamse Regering staan. De inspectie van het Agentschap Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO) en de Hoge Raad voor Handhavingsbeleid gaan met dat bedrag akkoord. De herstelvordering wordt naar het parket van de Procureur des Konings gestuurd en de bevoegde rechter moet zich erover uitspreken. Het parket kan zich aansluiten bij de herstelvordering, maar kan ook de zaak seponeren. Dan kan het gemeentebestuur nog rechtstreeks dagvaarden met burgerlijke partijstelling. Het gevorderde bedrag komt in geen geval in de gemeentekas. Als het wordt geïnd, is het voor het herstelfonds Ruimtelijke Ordening van de RWO-administratie’, beklemtoont Huyghe.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio