Al twintig maïstelers in regio moeten kever verplicht bestrijden

Steeds meer percelen door maïswortelboorder getroffen

Nick François (Boerenbond) en Dirk Vander Vorst (Melsbroek). Foto: jhp

Zaventem / Melsbroek -

Steeds meer maïsvelden in de regio rond de luchthaven zijn getroffen door de maïswortelboorder. De kever teistert al maïsvelden van een twintigtal landbouwers, die het insect verplicht moeten bestrijden met sproeimiddelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Tien jaar geleden werd de maïswortelboorder voor het eerst aangetroffen in ons land, in Kampenhout en Kraainem. De kever is afkomstig uit Amerika en kwam allicht via vrachttransport ons land binnen. Het diertje werd toen succesvol bestreden.

Nu duikt de kever sinds vorige maand opnieuw op in de streek rond de luchthaven van Zaventem. De kever richt dit jaar nog geen schade aan, maar volgend jaar mag er geen maïs op de getroffen percelen worden geteelt, zo stelt regioconsulent Nick François van de Boerenbond. François: ‘Het zijn eigenlijk de larven uit de eitjes die de kever deze zomer legt, die volgend jaar in het voorjaar uitkomen. Die doorboren de wortel van maïs, waardoor de maïs omver valt en er minder opbrengst is. Er is gemiddeld tien procent schade, maar dat kan in sommige gevallen oplopen tot negentig procent.

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid heeft zones afgebakend waar de kever verplicht moet worden bestreden. Het gaat om percelen in Machelen, Diegem, Koningslo en Melsbroek. Dat zijn extra zorgen voor de getroffen landbouwers. Landbouwer Dirk Vander Vorst uit Melsbroek heeft een perceel vlak bij de fietsbrug in Peutie en de E19 dat werd getroffen door de maïswortelboorder. Vander Vorst: ‘We hebben nu sproeiwerkzaamheden moeten uitvoeren, waardoor er schade is toegebracht aan de percelen. De maïs in de sproeisporen is volledig platgereden door de sproeimachine. Die maïs is compleet verloren. Een tweede nadeel is dat we verplicht een ‘teeltrotatie’ moeten volgen van een op de drie. Dat wil zeggen dat we de volgende twee jaar op deze percelen geen maïs meer kunnen telen. Dat om dus te vermijden dat de kever opnieuw zou toeslaan. Dat is een verlies, want maïs telen is minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld tarwe.’ ‘Wat de bestrijding betreft: het is ook geen optie om de kever niet te bestrijden, omdat de besmette zones dan veel groter worden en we binnen enkele jaren geen mais meer zouden kunnen telen. De populatie kevers zou dan te groot worden en zou niet meer in te dijken zijn’, zegt Vander Vorst.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio