Ablynx kan groeien in China

Het Genste biofarmabedrijf Ablynx breidt de samenwerking met zijn Chinese sectorgenoot Eddingpharm uit. De Chinezen mogen een tweede molecule van Ablynx, ozoralizumab, ontwikkelen en commercialiseren voor de Chinese markt.

Dat meldt Ablynx maandag voor beurs.

Ablynx sloot vorig jaar een eerste exclusieve licentie-overeenkomst met Eddingpharm, toen voor de ontwikkeling en commercialisering van zijn molecule met codenaam ALX-0141, in de strijd tegen osteoporose of botmetastase.

De nieuwe overeenkomst heeft betrekking op de molecule ozoralizumab (ATN-103). Die heeft potentieel voor de behandeling van ontstekingsziekten, waaronder reumatoïde artritis.

Eddingpharm wordt verantwoordelijk voor de klinische ontwikkeling, registratie en commercialisering van ozoralizumab-geneesmiddelen in Groot-China, terwijl Ablynx toegang krijgt tot de data om potentiële licentiegesprekken te ondersteunen in andere geografische gebieden, luidt het.

Net als bij de eerste overeenkomst krijgt Ablynx een voorafbetaling van 2 miljoen euro. Daarnaast zijn er mijlpaalbetalingen afgesproken en krijgt Ablynx, indien ozoralizumab op de markt komt, rekenen op royalty’s tot 20 procent van de jaarlijkse omzet in China.

“Wij geloven dat Eddingpharm goed gepositioneerd is om ozoralizumab in Groot-China verder te ontwikkelen en te commercialiseren, gebaseerd op hun grondige kennis van de lokale markt, klinische ontwikkelingsexpertise en het potentieel van ons nanobody voor de behandeling van ontstekingsziekten, met inbegrip van reumatoïde artritis”, wordt Edwin Moses, de gedelegeerd bestuurder van Ablynx, geciteerd in een persbericht.

China zou in 2016 de op een na grootste markt ter wereld zijn voor de verkoop van geneesmiddelen, na de Verenigde Staten. De totale farmaceutische markt in China zou in 2017 naar verwachting 163 miljard dollar (124 miljard euro) bereiken, waarvan 2,9 miljard dollar voor reumatoïde artritis, aldus nog Ablynx.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees