Beauty

10 onverwachte boosdoeners voor je huid (en zo vermijd je ze)

10 onverwachte boosdoeners voor je huid (en zo vermijd je ze)

Foto: SS

Niet genoeg water drinken, roken, iets te vaak aan de wijntjes zitten of je make-up niet verwijderen voor je tussen de lakens kruipt. Allemaal huidzondes waar we ondertussen wel rekening mee (proberen te) houden. Maar toch zijn er nog andere boosdoeners in het spel. Kleine gewoontes waar we ons allemaal al eens aan bezondigen, maar die je eigenlijk razendsnel kunt afleren. Een snelcursus lief zijn voor je huid.

Te veel chloor

Fan van zwemmen? Je huid niet zo. Zelfs als je doucht na een paar baantjes in het zwembad, kan chloor nog reageren met je huid. Goed inzepen (ook je gezicht, maar dan met aangepaste zeep) is de boodschap.

Maaltijden overslaan

Wie af en toe vergeet te eten, zal haar huid sneller zien verouderen en uitdrogen. Sla dus geen maaltijden over en probeer wat extra vitaminen in je menu te verwerken. Vitamine C (in bijv. Sinaasappels), B3 (nootjes), E (avocado’s) en A (zoete aardappelen) houden je huid gezond.

Urenlang bellen

Je smartphone is een broeihaard voor bacteriën, en toch houd je hem elke dag tegen je gezicht. Om pukkeltjes en uitslag bij de kaken te voorkomen, reinig je je smartphone regelmatig met antibacteriële doekjes.

Haarspray op je gezicht verstuiven

Volgende keer je rigoureus met haarspray verstuift, leg je maar beter een schone handdoek over je gezicht, zo kan de spray niet in je poriën kruipen. Als je gaat sporten, draag je best ook Jane-Fonda-style een zweetbandje om het hoofd, zo kunnen je haarproducten niet uitlopen op je huid.

 

Op een onfrisse kussensloop slapen

Ook al kruip je met een fris snoetje in bed, toch kunnen er zich op je kussenslopen dode huidcellen opstapelen. Niet zo smakelijk, want dan lig je elke avond met je gezicht in een hoopje bacteriën. Om je huid gezond en rein te houden, ververs je best minstens elke twee weken je sloop.

Een vuile zonnebril dragen

Een bril poets je vaak op, maar je zonnebril? Die wordt al eens vergeten. Bacteriën op je vuile zonnebril kunnen migreren naar je neusbrug en daar voor ongewenste pukkeltjes zorgen.

Te veel zout eten

Zout dehydrateert ook je huid, waardoor die er droog en pips gaat uitzien. Strooi dus net iets minder enthousiast zout over je eten en gebruik een goede vochtinbrengende dag- en nachtcrème. Niet op je frieten, maar op je huid, dat spreekt.

Fronsen

Een (propere) zonnebril bespaart je heel wat fronsrimpels. Je ogen fronsen (door de zon, of omdat je niet goed ziet) levert je expressielijntjes rond je ogen en bij je neus op. Ga dus regelmatig op controle bij de oogarts en houd altijd een zonnebril bij de hand, ook in putje winter.

Je lippen vergeten

Heb je regelmatig last van droge, gekloofde lippen, dan zullen ze sneller verouderen. Verwen je lippen dus vaak genoeg met een balsem om de tijd op pauze te zetten.

Te vaak scrubben

Als je te vaak in de weer bent met scrubgels, verwijder je de natuurlijke oliën van je huid. Die heb je nodig voor een stralende glow en een gezonde huid. Scrub één à twee keer per week om de dode huidcellen te verwijderen, maar niet vaker.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees