Wildbreien voortaan alleen na toestemming

Wildbreien voortaan alleen na toestemming

Het standbeeld van de Kotmadam wordt al langer gesierd door breistukjes. Foto: mhl

Leuven -

Zondag verbood de politie de leden van Urban Stitches & Words het Benedenplein te versieren met breiwerkjes. Ze riskeerden een GAS-boete.

‘Wildbreien wordt gezien als sluikstorten, wat een GAS-boete betekent’, staat te lezen op de Facebookpagina van Urban Stitches & Words, een Leuvens project dat met zelfgemaakte breistukjes de stad wil versieren. Afgelopen zondag wilden de leden aan de slag gaan aan het Benedenplein, aan de Kop van Kessel-Lo. Daar wilden ze de trap naar de Martelarenlaan met hun breistukjes aankleden. Maar dat mocht niet van de politie. De aanwezige vrijwilligers hebben de actie afgelast. ‘Vooraf officieel aanvraag doen is de boodschap. Maar waar is dan het hele idee van wildbreien, het zogenaamde verrassings- of pop-upeffect naartoe, wat zo vaak een glimlach op de mensen hun lippen tovert? Om niet mee te gaan in het tegen-gevoel zijn we een gehaakt bloemetje gaan afgeven aan de politie’, klinkt het nog bij de initiatiefnemers.

Stephanie Gille, woordvoerder bij de Leuvense politie, zegt dat er geen heksenjacht op de breistukjes zal komen. ‘De breisters brengen geen schade toe met hun breiwerkjes. Maar we raden ze inderdaad aan om toekomstige projecten aan te vragen. We kunnen niet toestaan dat iedereen zomaar wat doet, hoe goedbedoeld de initiatieven ook zijn.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio