Mode

Vivienne Westwood krijgt Schotse Fashion Award

Vivienne Westwood krijgt Schotse Fashion Award

Foto: Photonews

Maandagavond 1 september vonden in Londen de jaarlijkse ‘Scottish Fashion Awards’ plaats. Dit jaar stond deze avond vooral in het teken van de 73-jarige Engelse ontwerpster Vivienne Westwood. Zij werd geëerd omwille van haar inzet en passie voor Schots textiel.

De Schotse modeprijzen, die worden uitgereikt in de ‘Scottish Fashion Award’s Hall of Fame’, werden in het leven geroepen om dank te betuigen aan diegenen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de Schotse mode-industrie. Dat Vivienne Westwood dit jaar in de bloemetjes wordt gezet, is niet verwonderlijk volgens Tessa Hartmann, de organisatrice van de awards. ‘Ze staat symbool voor de krachtige originaliteit van de Britse mode en heeft zich meer ingezet voor het Schots textiel dan welke ontwerper van haar generatie ook’.

In de jaren ’70 bracht Vivienne Westwood haar controversiële punkontwerpen op de markt. ‘Ze heeft het tartan-patroon bekend en geliefd gemaakt over de hele wereld. Ze gebruikte het in verschillende kleuren en soorten in heel wat van haar ontwerpen’, zegt Tessa Hartmann. Westwood heeft zelfs haar eigen tartan gecreëerd, ‘MacAndreas’, genoemd naar haar man Andreas Kronthaler.

Ook Alistair Carmichael, de Staatssecretaris van Schotland, was vol lof over de manier waarop Westwood Schots textiel gebruikt heeft en zei dat de Schotse mode-industrie voor altijd aan Dame Vivienne zal gelinkt worden. Verder werd de ontwerpster ook bedankt voor haar inzet voor mensenrechten en milieukwesties.

In het verleden werden de ‘Scottish Fashion Awards’ ook al uitgedeeld aan het Britse model Stella Tennant, de Britse fotograaf Rankin en de Britse haarstylist Sam McKnight.

De award voor ‘Young Scottish Designer of the Year’ ging naar Hayley Scanlan en Christopher Kane kreeg de award voor ‘Scottish Designer of the Year’. ‘Scottish Model of the Year’ was Jean Campbell en de Schotse zangeres Amy Macdonald kreeg de prijs voor ‘Fashion Icon’. 

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees