Stroomonderbrekingen zullen in vooravond plaatsvinden

OVERZICHT: Hoeveel stroomcabines kunnen in uw gemeente afgesloten worden?

OVERZICHT: Hoeveel stroomcabines kunnen in uw gemeente afgesloten worden?

Minister Wathelet stelt het afschakelplan voor Foto: BELGA

Als het deze winter ergens tot stroomtekorten komt, zal een regio nooit langer dan 3 uur per keer zonder elektriciteit worden gezet. Dat gebeurt dan ’s avonds tussen 17 en 20 uur. Die afschakelplannen moeten een ongecontroleerde stroomuitval in het hele land vermijden. Op zijn website heeft de Federale Overheidsdienst economie een lijst gezet van de gemeenten die afgeschakeld zouden kunnen worden.

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) gemeld aan de gouverneurs. Zij hadden vanmorgen een vergadering over de dreigende stroomtekorten. Door de sabotage van de kerncentrale Doel 4, en de scheurtjes in Doel en Tihange dreigt er deze winter te weinig productie zijn om die pieken in de vraag op te vangen. Wathelet verduidelijkte dat de stelling van netbeheerder Elia, die rekening houdt met 49 uur stroomtekort, geldt voor de hele winter, gespreid over heel België. Een afschakeling zal maximaal twee tot drie uur duren, klinkt het.

Opgesplitst in zes zones, zevende zone ontsnapt

Gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte verduidelijkte dat die tijdelijke afschakeling tussen 17 en 20 uur zal gebeuren. Er zullen per keer 1 of 2 zones, goed voor een verbruik van 500 MW worden uitgeschakeld. Er zal nooit twee keer na elkaar hetzelfde gebied worden getroffen. De eerste gemeenten die zullen worden afgeschakeld zijn degene die verenigd zijn in de zogenaamde zone 6 (donkerrood op de kaart). Daarin zitten per provincie een vijftal gemeenten. Vervolgens volgt zone 5, zone 4, zone drie, zone twee en tot slot zone 1. De gemeenten die in een groene zone liggen op de kaart zijn niet geïmpacteerd door het plan, en worden dus op geen enkel moment zonder stroom gezet.

Bekijk op onderstaande kaart tot welke zone(s) uw gemeente behoort:

Klik op een gemeente voor meer informatie over het aantal stroomcabines dat per zone kan worden afgeschakeld.

Bekijk hier een gedetailleerde kaart van de federale overheid.

Zoek uw gemeente op in onderstaande zoekbox en bekijk per deelgemeente hoeveel stroomcabines worden afgesloten per zone:

‘Blackout vermijden’

Maar de afschakelplannen zijn een allerlaatste redmiddel, dat enkel dient om een blackout van het hele land te vermijden. De Witte maakt zich sterk dat het daardoor niet tot een volledige stroomuitval zal komen, al kunnen die geplande afschakelingen in extremis wel doorgaan. Hij wil nu de maatregelen met de gemeenten bespreken.

‘Afschakelingen niet zo zeker’

Ook Wathelet stelde dat het nog helemaal niet zeker is dat het tot afschakelingen komt. Hij wees erop dat er nog volop maatregelen worden genomen om afschakeling te vermijden.‘Waren bepaalde maatregelen, zoals het aanleggen van reserves en noodplannen, niet gebeurd, dan zaten we nu zo goed als zeker met afschakelingen. Nu is dat niet zo zeker.’

Als het tot een afschakeling komt, dan zal de netbeheerder Elia daags voordien een waarschuwing geven. De overheid zal dit dan bekijken al een crisis. ‘Maat het is wel degelijk een crisis waar we ons op kunnen voorbereiden’.

De minister roept ook burgers op hun steentje bij te dragen door ‘het gezond verstand’ te gebruiken. ‘Schakel de tv uit in plaats van in standby. Is uw gsm opgeladen? Trek uw stekker uit.’ De overheid zal daarom nog tips geven over energiebesparing.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees