Raf Seys krijgt laatste rustplaats in Noordpeene

‘Zijn laatste rustplaats kan niet symbolischer zijn’, zei de burgemeester van Noordpeene tijdens de plechtigheid zaterdag. Foto: krv

Koekelare -

Culturele duizendpoot Raf Seys is samen met zijn vrouw Astrid Provoost afgelopen zaterdag begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Noordpeene, in Noord-Frankrijk. De twee asurnen zijn bijgezet in een gloednieuw columbarium.

Toen Raf Seys (83) op 25 februari 2012 overleed, is hij gecremeerd en in Koekelare begraven. Zijn vrouw Astrid overleed al in 2003 en is vorige maand ontgraven en gecremeerd. Beide asurnen zijn nu naar Noordpeene gebracht. De gemeente Koekelare organiseerde daar vorige zaterdag de officiële begrafenisplechtigheid. Bij de ceremonie waren zowel de familie als de gemeentebesturen van Koekelare, Noordpeene, Zuytpeene en het Comité van de Peene uitgenodigd.

Koekelare erfde al de bezittingen van de bekende Koekelarenaar, behalve zijn geboortehuis, maar in zijn testament stond ook dat hij in Noordpeene begraven wilde worden. In 1977 organiseerde Raf Seys de eerste Zwijgende Voettocht door de vallei van de Peene, een herdenking aan de 300ste verjaardag van de Slag van de Peene (1677). Na die slag viel Frans-Vlaanderen definitief in Franse handen. Voordien behoorde dat gebied tot Vlaanderen.

Raf Seys bestemde de vallei van de Peene al in de jaren tachtig als zijn laatste rustplaats. ‘Door de aanleg van een nieuwe begraafplaats heeft het langer geduurd dan voorzien alvorens Raf Seys hier begraven kon worden. Het is een eer om een bekend auteur en heemkundige in onze gemeente te hebben. Hij zette Frans-Vlaanderen op de kaart. Hij is nu begraven tussen de obelisk aan de Peene en het Maison de la Bataille dat het verhaal over de slag aan de Peene uitbeeldt. Zijn laatste rustplaats kan niet symbolischer zijn’, zegt Jean-Claude Michel, burgemeester van Noordpeene.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio