Zowel de vakbonden als de directie houden het been stijf

Nieuwe stakingen dreigen bij Delhaize

Nieuwe stakingen dreigen bij Delhaize

Foto: rr

Vandaag hervatten de onderhandelingen over een sociaal plan bij Delhaize. Op tafel liggen de sluiting van 14 winkels, het ontslag van 2.500 personeelsleden én de aanpassing van de lonen. ‘Als de directie bij haar intenties blijft, verwachten we opnieuw acties’, zeggen de vakbonden.

De directie van Delhaize hoopt dat de gesprekken wat serener kunnen verlopen dan voor de zomer, toen een aantal uitschuivers van CEO Denis Knoops de gemoederen tot het kookpunt brachten, met een resem winkelstakingen als gevolg. Of die ook nu snel volgen is nog de vraag. ‘Het hangt ervan af of de houding van Knoops tegen de vakbonden veranderd is, en hij ons nu met meer respect bejegent’, zegt Jan De Weghe, secretaris van het socialistische BBTK. ‘De gevraagde inleveringen zijn wellicht onaanvaardbaar.’

‘Als de directie bij haar intenties blijft, verwacht ik opnieuw acties’, zegt LBC-NVK-secretaris Veerle Verleyen. ‘Voor ons reikt dit dossier verder dan Delhaize. In tegenstelling tot Carrefour enkele jaren geleden is Delhaize geen bedrijf in moeilijkheden. Als we hier over de lonen beginnen te praten, dreigen die in de hele sector in een neerwaartse spiraal terecht te komen.’

‘De intenties zijn niet veranderd’, zegt woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize-België namens CEO Denis Knoops, die persoonlijk de onderhandelingen zal voorzitten vandaag. Die intenties zijn niet min: van de 15.000 werknemers bij Delhaize moeten er 2.500 weg, veertien winkels worden gesloten en er moet gesproken worden over loon- en arbeidsvoorwaarden. Zo wil hij de betaalde koffiepauzes afschaffen.

Minder personeel, meer machines

Nieuwe technologieën moeten het werk overnemen: de prijzen aan de winkelrekken wil Knoops elektronisch veranderen, zodat geen personeel meer nodig is om die erop te plakken. Bovendien moeten de goederen zo verpakt worden dat geen tijd meer verloren wordt aan het uitpakken.

Voor Delhaize zijn die maatregelen nodig omdat er almaar supermarkten bij komen in ons land. Ketens als Albert Heijn lokken duidelijk klanten weg. Bovendien houden de consumenten sinds de bankencrisis de vinger op de knip, en trekt een deel van hen almaar vaker naar goedkope discountzaken, zoals Lidl. En die mikken dan weer op het Delhaizepubliek door ook betere wijnen en verfijnder voedsel te verkopen.

De vakbonden ontkennen die problematiek niet. ‘Maar ze waren beter al langer daarover eens met ons beginnen te praten, in plaats van eerst te doen alsof er niets aan de hand is, en ons dan plots met zo’n drastische maatregelen te confronteren’, zegt Veerle Verleyen.

Miljoenen aan vertrekpremies

Het personeel en de vakbonden zijn ondertussen nog niet vergeten dat een aantal managers van Delhaize voor 19 miljoen euro aan vertrekpremies kregen, op het moment dat zijzelf te horen kregen dat ze te veel verdienden. CEO Knoops vertroebelde de heisa daarrond nog met een hele reeks incidenten. Zo was een deel van zijn plannen al uitgelekt nog voor de vakbonden ingelicht waren. Bij een bezoek aan een winkel waar gestaakt werd, zei hij dat enkel wie niét staakte een echte Delhaizien was. Toen de ondernemingsraad enkele dagen later over de herstructurering wou praten, getroostte hij zich niet eens de moeite om zelf op te dagen.

Uiteindelijk moest Knoops voor dit alles zijn excuses aanbieden. Tegelijk moest hij tegen zijn zin de onderhandelingen tot na de zomer uitstellen, in de hoop dat dan in een serenere sfeer te kunnen doen.

Voor de vakbonden was dat een eerste kleine overwinning: als iedereen aan het werk is, gaat het vlotter om mensen te consulteren en vooral te mobiliseren voor eventuele acties.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees