‘Vijf van de acht tonijnsoorten tegen 2020 uitgestorven’

© REUTERS

Vijf van de acht soorten tonijn staan op het punt uit te sterven. Dat blijkt uit een studie van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

lbo

Het gaat al langer niet goed met de tonijn in onze oceanen door de overbevissing van de vissoort. Tonijn is daardoor met uitsterven bedreigd. Het rapport van de IUCN bevestigt dat nu nog eens. Het is zelfs zo erg gesteld dat als er geen onmiddellijk vangverbod komt, verschillende soorten tonijn tegen 2020 helemaal verdwenen zullen zijn.

Zo staat de visserij van blauwvintonijn op instorten: er worden te veel tonijnen gevangen. Bovendien wordt 90 procent van de blauwvintonijnen gevangen op het moment dat ze zich nog niet hebben voortgeplant

Bijna alle gevangen blauwvintonijn gaat naar Japan, waar hij onder andere rauw wordt gegeten als sushi of sashimi. Omdat de soort ernstig bedreigd is, is de blauwvintonijn daar intussen een peperdure delicatesse geworden. Zo werd onlangs op een visveiling voor één blauwvintonijn 300.000 euro neergeteld.

Ook de tonijnsoorten die bij ons in de supermarkt terecht komen, de grootoogtonijn, albacore en geelvintonijn, zijn met uitsterven bedreigd. Volgens het rapport van de IUCN moet ook daar onmiddellijk actie worden ondernomen: als er niet meteen een quotum wat de visvangst betreft wordt ingesteld, zullen ook deze soorten over 6 jaar verdwenen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen