Aantal burchten in kaart gebracht voor Limburg

‘Maatregelen nodig om hamsters te beschermen’

‘Maatregelen nodig om hamsters te beschermen’

Hamsters worden zelden nog 'gezien', maar de typische burchten zijn te vinden in graanakkers die geoogst zijn maar nog niet geploegd. Foto: if

Hasselt -

De Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona) heeft de verspreiding van Europese hamsters in kaart gebracht voor Limburg. Deze nachtdieren worden zelden nog gezien, maar de typische burchten zijn te vinden in graanakkers die geoogst zijn.

Al meer dan vijftien jaar gaan vrijwilligers van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (Likona) op zoek naar hamsters. Tot een tiental jaar geleden waren er nog meldingen en werden burchten gevonden in Riemst, Lanaken, Heers en Bilzen. Sinds 2010 is dat beperkt tot Tongeren. Ook uit de rest van Vlaanderen zijn er geen recente meldingen meer.

Beschermde soort

‘Het is dus belangrijk om de hamster in Limburg verder op te volgen en waar mogelijk maatregelen voor deze Europees beschermde soort te nemen. Daarom is het ook belangrijk om samen te werken met alle partners zoals Agentschap Natuur en Bos (ANB), Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Natuurpunt’, zegt gedeputeerde van Leefmilieu, Ludwig Vandenhove (SP.A).

De afgelopen weken werden door de vrijwilligers van Likona op vier maandagavonden ongeveer 5.000 kilometers gewandeld over de akkers van Tongeren, wat neerkomt op een oppervlakte van minstens 150 hectare graanvelden. In het totaal werden veertien hamsterburchten gevonden, wat vergelijkbaar is met de inventarisatie van 2013. ‘De aantallen liggen zeker hoger, omdat er in het gebied vele graanakkers beheerd worden in functie van de hamster en akkervogels. Hier blijven granen en andere gewassen langer staan, zodat de hamster voldoende voedsel en dekking heeft gedurende de volgende maanden en de winterperiode.’

Hamstercongres

‘Ook internationaal werken we mee in mogelijke projecten voor het behoud van de hamster, onder meer met beheerders in Nederlands Limburg en Duitsland waar ook acties lopen. In 2012 vond zelfs het internationaal hamstercongres plaats in Hasselt.’ In de lente van 2015 zal door het Provinciaal Natuurcentrum, samen met studenten van de PXL, nog verder onderzoek gedaan worden binnen het hamstergebied.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio