Nederland in rep en roer over ‘racistische’ leerstof over Marokkanen

Nederland in rep en roer over ‘racistische’ leerstof over Marokkanen

In Nederland hebben teksten over allochtonen in een schoolboek tot ophef geleid. De leerstof ‘Opgroeien tussen twee culturen’ staat naar verluidt vol vooroordelen en is volgens sommigen ronduit racistisch. Nochtans wordt het boek al twee jaar gebruikt en werd de inhoud door de uitgeverij nooit in vraag gesteld.

Hoe komt het dat sommige Marokkaanse jongens crimineel worden? a) Ze zijn niet slim genoeg om hun school af te maken, b) ze hebben vaak ruzie met hun ouders, c) het zit in hun aard om crimineel te zijn of d) ze spijbelen en hangen rond op straat.

Of nog: waarom dragen Marokkaanse meisjes een hoofddoek? a) omdat ze moeten van hun godsdienst, b) omdat ze moeten van thuis, c) omdat ze geen kritiek willen van de maatschappij d) omdat ze er zelf voor kiezen of e) omdat ze onzichtbaar moeten zijn.

De passages zijn maar enkele voorbeelden van de vele vragen over allochtonen in maatschappijleerhandboek Blikopener, voor Nederlandse studenten in het Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De leerstof doet de wenkbrauwen danig fronsen bij onze noorderburen. ‘Bizar’, ‘schandelijk’ of zelfs ‘Behalve stigmatiserend in didactisch opzicht nogal pover’: de reacties op Twitter zijn enorm. Velen vinden het absoluut niet kunnen dat leerlingen op deze manier geïnformeerd worden over hun allochtone vriendjes.

Uitgeverij Malmberg is geschrokken van de vele reacties. Zeker omdat het boek al twee jaar gebruikt wordt. ‘Wij vinden het jammer dat onze lesmethode mensen negatief raakt. Onze intentie is om jongeren op een open manier over herkenbare maatschappelijke onderwerpen te laten nadenken en discussiëren en niet om een waardeoordeel voor te schrijven’, reageerde de uitgeverij op een woedende Twitteraar. De uitgeverij zal de inhoud van het boek in beraad nemen.

Blikopener

Corrigeer

MEER NIEUWS