Roel Lintermans wint als eerste niet-Duitser prestigieuze titel

Looienaar bekroond tot meesterkok van Berlijn

Looienaar bekroond tot meesterkok van Berlijn
Tessenderlo -

De Belgische kok Roel Lintermans (36), afkomstig uit Tessenderlo, sleepte gisteren de titel ‘Berlijnse meesterkok 2014’ in de wacht. Hij is de eerste niet-Duitse kok die de prestigieuze prijs ontvangt. Roel is chef in het restaurant Les Solistes by Pierre Gagnaire in het Berlijnse Waldorf Astoria hotel, dat een Michelinster heeft. ‘Ik ben trots op de titel, maar het is wel teamwork’, zegt hij bescheiden.

‘Roel Lintermans is nu echt in Berlijn aangekomen. Vakkundig, artistiek, uitgesproken moedig en verrassend bij ieder hapje’, looft de jury van bekende culinaire journalisten en koks de Looienaar, zopas met absolute meerderheid bekroond tot beste chef van Berlijn in 2014. ‘De nieuwe Berlijner’ beheerst perfect de taal van de grote Pierre Gagnaire (een bekende Franse topchef, red), maar hij heeft ook zijn eigen, Berlijnse stijl ontwikkeld, luidt het verder.

‘Nog iets beter worden’Niet slecht voor een jonge Limburger, die opgroeide in Tessenderlo waar zijn ouders nog steeds wonen. Roel is dan ook bijzonder trots op de titel. ‘Maar het is wel teamwerk’, zegt de chef van Les Solistes by Pierre Gagnaire. ‘Als team zijn we heel blij met de Michelinster en de titel, maar de komende periode hebben we veel tijd en concentratie nodig om nog iets beter te kunnen worden.’Roel Lintermans volgde de Sint-Jozef hotelschool in Geel en leerde daarna verder bij Ferrandi, de gerenommeerde hotelschool in Parijs, ook wel de Harvard van de gastronomie genoemd. In Parijs werkt hij in de keukens van beroemde restaurants zoals le Grand Véfour, Alain Ducasse en les Elysées du Verne. Van 2002 tot 2007 zwaait hij als keukenchef de scepter in het Zwitserse hotel-restaurant Caprice in Wengen. ‘Toen las ik in een vakmagazine over de Franse sterrenkok Pierre Gagnaire, die destijds in Dubai een restaurant opende’, vertelt de sterrenkok. ‘Ik nam contact met hem op en niet veel later kwam er een positie vrij in Londen. Daar kon ik aan de slag.’Lintermans werkt tot mei 2012 als chef-kok in Sketch, het Londense restaurant van Gagnaire. Dan vertrekt hij naar Berlijn om het restaurant Les Solistes by Pierre Gagnaire in het Waldorf Astoria hotel van het begin af aan op te bouwen. Na de opening in 2013 wordt het etablissement al meteen met een Michelinster bekroond, een unieke start voor een chef-kok. Tomaat-garnaalKeert de Looienaar nog vaak van wereldstad Berlijn terug naar zijn geboortegrond? ‘Volgende week trouwt mijn nicht, dus dan ben ik in Limburg. Drie tot vier keer per jaar ga ik naar huis om mijn familie te zien.

We vragen de Berlijnse kok tot slot nog naar zijn lievelingsgerecht. ‘Een echte favoriet heb ik niet. Thuis kook ik vaak met vis en groente. Maar als ik een echt typisch Vlaams gerecht zou moeten klaarmaken, zou het tomaat-garnaal zijn.’

Corrigeer

MEER NIEUWS