Jelle is tweede beste ‘ropeskipper’ ter wereld

Jelle is tweede beste ‘ropeskipper’ ter wereld

Jelle Van heesbeke demonstreert keer op keer dat ropeskipping niet enkel voor meisjes is. Foto: sbr

Roeselare -

Touwtjespringen, slechts een leeftijdsgenoot in de hele wereld doet het sneller of spectaculairder dan de 13-jarige Jelle Van heesbeke uit Roeselare.

Een rad gevolgd door een achterwaartse salto terwijl hij ongehinderd verder blijft touwtjespringen. Het is de truc waar Jelle Van heesbeke (13) momenteel op broedt. Het toont meteen het niveau van de jongeman. Op Belgisch vlak heeft hij amper concurrentie in ‘ropeskipping’, zoals de sport officieel heet. Ook op Europees vlak steekt hij met kop en schouders boven de concurrentie uit. Deze zomer nog werd hij in Hongkong vice-wereldkampioen.

‘Ik heb heel wat sporten uitgeprobeerd vooraleer ik bij ropeskipping terechtkwam’, vertelt Jelle. ‘Op internet ontdekte ik de Roeselaarse club JumpFun. Ik wou het wel eens proberen en ik was meteen gebeten.’

Er zijn verschillende onderdelen in het ropeskipping. Er is speed, in dertig seconden zoveel mogelijk het touw laten draaien. Er is ook uithouding, vergelijkbaar met speed, maar dan drie minuten lang. ‘Dat is het lastigste onderdeel’, zegt Jelle. Het derde element is de show. In een minuut en vijftien seconden moet je trucs laten zien. Het gaat om salto’s en andere buitelingen terwijl je blijft touwtjespringen.

‘De release is een truck die ik zag van een Australiër. Je laat één hand los en laat het touw rond je hoofd en lichaam draaien. Dat wil ik ook graag kunnen.’

Jelle zit in het tweede middelbaar in VISO en raadt iedereen die interesse heeft aan om het gewoon te proberen. ‘En neen, touwtjespringen is niet voor meisjes’, benadruk Jelle.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio