Hals museum sluit zondagavond de deuren

Hals museum sluit zondagavond de deuren

De zolder is zondag nog een laatste keer open voor het publiek. Foto: yds

Halle -

Wie het Zuidwest-Brabants Streekmuseum nog wil bezoeken, moet snel zijn. Zondagavond gaan de deuren onherroepelijk dicht. In maart komt het museum terug in een andere vorm.

In 1981 zorgde de toenmalige conservator René Borremans ervoor dat het Zuidwest-Brabants Streekmuseum een vaste stek kreeg op de zolder van het oud-Jezuietencollege. Het Zuidwest-Brabants Streekmuseum werd in al die jaren een coryfee op het vlak van toerisme in de stad. Onder het zeventiende-eeuws dakgebinte maakten jaarlijks meer dan tweeduizend bezoekers kennis met archeologische vondsten, het leven in Halle voor de industriële revolutie en ruim achthonderd jaar stadsgeschiedenis.

‘Dit museum heeft dan wel iets nostalgisch, het was aan een grondige renovatie toe wilde het meegaan met de tijd’, vindt huidig conservator Peter François. ‘Het was ook niet meteen de meest toegankelijke locatie in de stad, in de nok van een historisch gebouw. De laatste jaren zagen we onze bezoekersaantallen teruglopen.’

‘We zijn dan ook blij dat we hier zondag voor de laatste keer de deur achter ons kunnen dichttrekken en beginnen in te pakken. Vanaf maart is het museum terug te vinden in de gerestaureerde mouterij Van Roy, die voortaan Den Ast zal heten’, licht Peter Francois een tipje van de sluier. ‘Het voordeel is dat we veel toegankelijker zullen zijn en deel gaan uitmaken van een grote erfgoedwerking, waar naast het museum ook het stadsrachief in zal zitten. Nadeel is wel dat de ruimte waar we kunnen over beschikken kleiner is’.

Belevingsparcours

‘Dat betekent dat we in de mouterij op het gelijkvloers een ruimte kunnen vullen over de bedevaart, waaraan we achthonderd jaar stadsgeschiedenis ophangen. Op de tweede verdieping komt een ruimte die andere thema's aansnijdt, zoals carnaval en het muziekleven in Halle.

Ten slotte wordt het ook mogelijk om in Den Ast zelf een industrieel belevingsparcours te volgen, over de oude mouterij. Uiteraard zullen we minder museumstukken kunnen tonen dan nu het geval was. Maar dit lossen we op door om de vier à vijf jaar de collectie te veranderen, door op locatie tijdelijke tentoonstellingen te organiseren en ook digitale tentoonstellingen op te zetten’, besluit Peter François. ‘Onze zolder blijft in gebruik, maar dan als depot.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio