Autovrije Dampoort werd onherkenbare blikvanger van autovrije zondag

‘Eindelijk een plein’

De krijttekeningen veranderden de Dampoort in een kleurrijk plein. Foto: credit

Gent -

De voor een groot stuk autovrije Dampoort was gisteren de blikvanger van autovrije zondag in Gent. Autobestuurders die het verkeersknooppunt toch over wilden, moesten geduld oefenen.

Wandelen onder de bogen van het spoorwegviaduct, de rijweg kleuren met krijtspuitbussen of een ijsje eten op het grasperk tussen viaduct en zwaaikom. De Dampoort was op autovrije zondag onherkenbaar en meteen een van de blikvangers van het evenement. Met een leefplein wilde bewonerscollectief Gurbs het verkeersknooppunt voor een keer de allures geven van een plein.

Verrast

‘Cynisch toch: we zitten tussen het Antwerpenplein en het Octrooiplein, maar veel plein is er niet aan’, zegt Sander Van Parijs van Gurbs. De bewonersgroep slaagde in de opzet. De autovrije Dampoort lokte veel bezoekers, in hoofdzaak uit de buurt. Die reageerden enthousiast. En verrast. ‘Het grasperk had ik eigenlijk nooit eerder opgemerkt’, aldus de 32-jarige Anne.

Geduld

Autobestuurders moesten geduld oefenen. Rond de zwaaikom was het de hele middag aanschuiven. Vooral stadsuitwaarts, aan de kant van de Dendermondsesteenweg, was het soms lang wachten. In de Kasteellaan stond de file op een bepaald moment bijna tot aan de Vlaamse Kaai. ‘We voeren nochtans geen actie tegen de auto’, benadrukt Van Parijs. ‘Ik sta ook niet graag in de file. We nemen ook geen standpunt in over wat hier moet gebeuren. Wel willen we het debat aanzwengelen over een groot stuk publieke ruimte dat nu zeer monofunctioneel wordt ingevuld en dat de buurt in stukken snijdt. Daar vragen we aandacht voor.’

Veiligheid

Bezoeker Anthony Timmerman (43) hoopt dat de actie ook aandacht wekt voor de veiligheid van zwakke weggebruikers . ‘Ik woon en werk in Gent. Ik heb heel bewust mijn auto weggedaan. maar de Dampoort is een van de punten waar de auto heerst en ik me als fietser nog steeds niet veilig voel.’

Krijttekeningen

Om 17 uur was het leefplein afgelopen. De brandweer kwam meteen ook de rijweg schoonspuiten omdat de krijttekeningen de aandacht van autobestuurders zouden kunnen afleiden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio