Drie van de vier Belgische ‘business schools’ doen het slechter dan in 2013

Managementscholen met te veel Belgen zakken weg op ranglijst Financial Times

Managementscholen met te veel Belgen zakken weg op ranglijst Financial Times

Foto: archief BLG

Vier Belgische scholen halen de top 40 in de jaarlijkse lijst van beste masters in management van ‘The Financial Times’. Maar drie van die vier scholen doen het een pak slechter dan in 2013. ‘We zijn het slachtoffer van onze populariteit in eigen land.’

Voor het tiende jaar op rij heeft de Britse zakenkrant The Financial Times een wereldwijde ranglijst opgesteld van de beste managementopleidingen voor studenten zonder werkervaring, de zogenaamde ‘Masters in Management’.

Helemaal bovenaan de top 70 prijkt de universiteit van Sankt Gallen in Zwitserland. Wie daar de afgelopen jaren afstudeerde, verdient gemiddeld bijna 80.000 dollar per jaar (ongeveer 61.000 euro). De Zwitserse opleiding staat torenhoog aangeschreven in het werkveld: van de laatste lichting studenten had iedereen binnen de drie maanden werk. Twee Franse scholen vervolledigen de top drie.

Maar één Belgische stijger

In de lijst staan vier Belgische scholen, al is het wel even zoeken. De Antwerp Management School (gemiddeld salaris: 35.000 euro) is de hoogst genoteerde, op plaats 34. Het is meteen ook de enige Belgische school die het beter doet dan in 2013 (toen plaats 42).

De drie andere Belgische scholen zakken weg met minstens zeven plaatsen: Vlerick Business School zakt van de 29ste naar de 36ste plaats, de Solvay Business School van de 31ste naar de 39ste. De Louvain School of Management (van de UCL) tenslotte tuimelt van plek 28 naar 40.

‘Slachtoffer van eigen succes’

Volgens Valerie Versprille, hoofd van de masteropleidingen aan Vlerick, is de lijst van The Financial Times voor veel buitenlandse studenten een belangrijke referentie bij het zoeken naar een opleiding: ‘Daarom is het jammer dat onze opleiding voor het eerst in vier jaar tijd minder hoog scoort dan het jaar voordien.’

Grootste euvel blijkt het relatief kleine aantal buitenlandse studenten dat voor Vlerick kiest. ‘We komen voor de master in management uit op dertien procent en dat kost ons plaatsen. Maar we zijn nu eenmaal erg populair bij de Belgische studenten’, zegt Versprille.

Geen reden om bezorgdheid dan? ‘Het aantal internationale studenten omhoog halen, is zeker een bekommernis. Maar het is belangrijk om weten dat we op belangrijke criteria nog steeds goed scoren’, zegt Versprille, die wijst op de prijs-kwaliteitverhouding (plaats 9) en de mooie carrières van afgestudeerden (plaats 19).

Tot in Kazachstan

Het contrast met de enige Belgische stijger is groot. ‘Wij gaan tot in Kazachstan op lokale beurzen studenten werven’, zegt decaan Paul Matthyssens. ‘Het is hier goed leven en dat verkondigen we daar. Daarnaast overtuigen we ze hen met onze nadruk op het vormen van hun persoonlijkheden. We maken er echte leiders van.’ Het gevolg van die strategie is dat er dit academiejaar 38 nationaliteiten een master starten aan de Antwerp Management School. De Belgen zijn er in de minderheid en de mannen ook.

Aantal vrouwen

De ranglijst is gebaseerd op vragenlijsten die de scholen zelf en oud-studenten hebben ingevuld. The Financial Times bevroeg 81 scholen in heel de wereld, en stelde een top 70 op. Europa domineert de lijst. De eerste niet-Europese school staat pas op de dertiende plaats. Bekijk de volledige top 70 hier .

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees