Politieke consensus voor interventie tegen ISIS groeit

De consensus bij de politieke partijen in ons land groeit om deel te nemen aan de interantionale interventie tegen de Islamitische Staat. Het ziet er naar uit dat voor de tweede keer sinds 2011 de Kamer het leger uitstuurt op missie. Mogelijk zal het Belgisch leger een viertal F16’s inzetten, maar ook één of meer C130’s behoren tot de mogelijkheden.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) nam maandag in Parijs deel aan de internationale conferentie die de Franse president François Hollande belegd had om de situatie in Irak te bespreken. Verwacht wordt dat ons land gevraagd zal worden om deel te nemen aan de internationale coalitie die momenteel in de maak is om IS militair aan te pakken. 

Een officiële vraag kwam er nog niet, maar in regeringskringen valt te horen dat wel een en ander mogelijk is. Zodra minister Reynders de vraag tot militaire steun ontvangt, zal de Kamer bijeenkomen om groen licht te geven voor de deelname. Het is nu al duidelijk dat daar een meerderheid zal voor gevonden worden. Naast MR en PS hebben ook CD&V en N-VA al aangegeven gewonnen te zijn voor een militaire deelname.

Zelfs oppositiepartij Groen zegt niet nee. ‘IS is ook hier een bedreiging’, reageert Wouter De Vriendt in De Standaard, ‘en wanneer de Iraakse overheid internationale hulp vraagt bij het bekampen van die terreur, dan moeten we dat zeker overwegen’. De Vriendt eist wel dat Reynders en defensieminister Pieter De Crem (CD&V) aangeven hoever de militaire actie van de Belgen draagt. ‘Er moet ook zicht zijn op het politieke luik van de missie: hoe nemen we de voedingsbodem van IS weg?'

Ook ontslagnemend premier Elio Di Rupo sprak zich zondag bij de heropening van het Joods Museum in Brussel al duidelijk uit voor een deelname. 'We zijn klaar en bereid om deel te nemen aan een coalitie tegen IS als ons dat gevraagd wordt. We staan tegenover mensen die niet dezelfde waarden en referenties van beschaving en democratie hebben als wij, onze strijd is er één voor een open, tolerante maatschappij waar iedereen in vrede kan leven.’

F16's en C130's

Net als bij de vorige leger missie in Libië wordt meteen gedacht aan F16’s om luchtbombardementen uit te voeren. De Belgische straaljagers leverden toen meer dan behoorlijk werk met ruim 98 procent van de bombardementen die doel troffen. In Libië konden de Belgische toestellen snel worden ingezet, omdat ze al op trainingsmissie waren in het Griekse Araxos.

Ook tegen IS zou het snel kunnen gaan, zo valt te horen. Voor de Belgische F16’s in het Afghaanse Kandahar staat nog een laatste aflossing klaar, die naar verluidt makkelijk zou kunnen worden afgeleid naar Irak. Als uitvalsbasis wordt volgens een insider onder meer gedacht aan een Amerikaanse basis in Irak.

Daarnaast zouden ook de Belgische C130’s een meerwaarde kunnen zijn, luidt het voorts. België is één van de laatste landen die nog vliegen met de toestellen, die erg flexibel zijn en makkelijk op korte afstand kunnen landen.

Tot slot zouden ook enkele opleiders kunnen worden uitgestuurd om het Iraakse leger bij te staan. Of militairen om een basis te bewaken, zoals de Belgen ook al deden in het Afghaanse Kunduz.

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees