Leuven Rechtdoor vraagt afschaffing nieuwe vliegroute

Holsbeek / Haacht / Keerbergen / Leuven / Rotselaar -

De werkgroep Leuven Rechtdoor vraagt in een brief aan de ontslagnemende federale regering, de federale onderhandelaars en de Kamerleden van Vlaams-Brabant de onmiddellijke afschaffing van de gelijknamige opstijgroute die Belgocontrol op 6 maart goedkeurde.

Verschillende gemeenten keurden recent moties voor de afschaffing goed. Een petitie verzamelde meer dan vierduizend handtekeningen.

‘Het enorme protest en de lawaaihinder bij de bewoners onder Leuven Rechtdoor tonen aan dat de Leuven Rechtdoor- opstijgroute een duidelijke concentratie van het vliegtuiglawaai inhoudt, en dat in een regio die al zeventig procent van alle landende vliegtuigen te verwerken krijgt’, klinkt het bij de werkgroep. ‘De route is bovendien slecht voor het milieu, onveilig en onlogisch, in tegenstelling tot de historische Leuven West-route. Wij vragen dan ook een onmiddellijke terugkeer naar de historische vliegcorridor Leuven West.’

Vroeger draaide een deel van de vliegtuigen die opstegen van op baan 07R van Brussels Airport voor Leuven richting het baken van Huldenberg. Na klachten over lawaaihinder werd de vliegroute op 6 maart gewijzigd. De werkgroep overweegt om samen met de betrokken gemeenten een juridische procedure te starten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio