VIDEO. Voorzitter synagoge: ‘Dit is duidelijk een criminele actie’

VIDEO. Voorzitter synagoge: ‘Dit is duidelijk een criminele actie’

Foto: Robin De Becker

Anderlecht -

In een synagoge in Anderlecht heeft dinsdagochtend een brand gewoed. Er raakte niemand gewond. Alles wijst op een opzettelijke brandstichting, maar er bijven nog heel wat vragen open naar de dader, zijn motieven en de juiste omstandigheden. Dat meldt het Brusselse parket.

De Brusselse brandweer moest dinsdagochtend vroeg naar de Kliniekstraat in Anderlecht uitrukken. Daar was brand uitgebroken in een synagoge. Bij aankomst was er heel wat rookontwikkeling.

Er werden in totaal vier vuurhaarden aangetroffen in het pand, onder andere enkele verbrandde matrassen. De brandweer heeft ook brandversnellers geroken. ‘Het gaat dus om criminele feiten’, zegt Denis Vandeputte van de Brusselse brandweer.

Drie personen die aanwezig waren binnenin het gebouw, waaronder de opzichter, konden zonder verwondingen ontsnappen.

Het Brusselse parket stuurde een branddeskundige en het gerechtelijk labo ter plaatse en bevestigt nu de eerste vermoedens. Voorlopig is nog geen onderzoeksrechter op de zaak gezet, maar dat kan nog veranderen.

'Op basis van de eerste onderzoeksresultaten kunnen we volledig uitsluiten dat dit een accidentele brand zou zijn', zegt substituut en parketwoordvoerder Laurens Dumon. 'De brand had duidelijk een criminele oorzaak, maar het is nog veel te vroeg om iets te zeggen over de exacte omstandigheden, de dader of zijn mogelijke motieven. Het onderzoek is pas begonnen.'

Volgens het parket is het ook nog te vroeg om te zeggen dat de brand een antisemitische daad zou zijn of dat er een link zou zijn met het incident van zondagavond, toen onbekenden stenen gooiden naar de bezoekers van het Monument voor de Joodse Martelaren, dat zich slechts enkele straten verder bevindt, in de Emile Carpentierstraat in Anderlecht.

Voorzitter synagoge

Yehuda Guttman, de voorzitter van de synagoge. ‘Om zes uur deze ochtend werd ik wakker gebeld door de politie van Anderlecht. Dit gaat duidelijk om een criminele actie, vier vuurhaarden, dat is geen incident.’

Tweede incident voor religieuze gemeenschap

Het is nog niet duidelijk of er al dan niet brandstichters werden opgepakt. Het is wel al de tweede keer in enkele dagen tijd dat een religieuze gemeenschap lijkt te worden geviseerd. Vrijdagnacht werd ook al in Anderlecht een Koerdisch centrum in brand gestoken. De twee Turkse verdachten van toen konden meteen worden opgepakt, maar werden inmiddels door de onderzoeksrechter alweer vrijgelaten.

Corrigeer

NIEUWS