KI beslist op 22 oktober over verdwenen pv’s

Operatie Kelk afgerond

Operatie Kelk afgerond

Bij huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen nam het gerecht heel wat documenten in beslag. Foto: Belga

Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik en schuldig verzuim binnen de katholieke kerk, is afgerond. De onderzoeksrechter heeft het dossier meegedeeld aan het federaal parket dat nu een eindvordering moet opstellen. Het is intussen wel nog wachten op een arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Die moet beslissen of het onderzoek nog wettelijk kon worden voortgezet nadat een aantal processen-verbaal verdwenen waren.

Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Danneels en bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk.

Het onderzoek was in handen van het Brusselse parket en onderzoeksrechter Wim De Troy, maar werd enkele maanden later overgenomen door het federaal parket. Half oktober 2012 raakte bekend dat er tientallen pv’s verdwenen waren uit het dossier. Nadien meldde minister van Justitie Annemie Turtelboom in de Kamer dat het om 445 stukken ging.

De pv’s verdwenen in de periode net voordat onderzoeksrechter De Troy vervangen werd door onderzoeksrechter Colette Calewaert. Een aantal pv’s zouden per vergissing door de poetsvrouw zijn weggegooid. Een ander deel zou door De Troys toenmalige griffier zijn meegenomen naar huis zonder dat ze ooit terugkeerden.

Toen onderzoeksrechter Calewaert de zaak in handen nam, stelde ze de verdwijning van de stukken vast en maakte ze daarvan proces-verbaal op. De KI oordeelde dat het dossier dankzij een reeks kopieën weer volledig was, maar het Hof van cassatie verbrak dat arrest vorig jaar. De KI moet daardoor in een andere samenstelling opnieuw over het dossier oordelen. De uitspraak volgt op 22 oktober.

Corrigeer

NIEUWS