Postbodes gaan gestolen fietsen opsporen

Bpost biedt sinds maandag de 'CycloSafe' aan, een systeem dat fietsen identificeert en opspoort. Postbodes kunnen uitgerust met een scanner fietsen met een CycloSafe lokaliseren en de politie kan een fiets die als gestolen werd opgegeven, detecteren, aldus Kathleen Van Beveren van bpost woensdag bij de voorstelling van het systeem in Brussel.

De CycloSafe is een veiligheidskoker met een chip die eenvoudig op een fiets aan te brengen is, maar moeilijk weer te verwijderen is. Eigenaars van een CycloSafe kunnen hun fiets online registreren en ook als vermist of gestolen opgeven. De postbodes scannen bewust fietsen met een CycloSafe en als ze een gestolen fiets tegenkomen, wordt via het systeem een bericht gestuurd naar de betrokken politiezones. Het systeem werd ontwikkeld met Zetes, dat gespecialiseerd is in automatische identificatie.

'Het idee is ontstaan na discussies met steden en gemeenten, die verklaarden dat in depots talrijke fietsen staan van wie ze de eigenaar niet kennen. Bovendien zijn fietsdiefstallen een groot probleem en bestonden er geen systemen die fietsen kunnen registreren én detecteren', aldus Van Beveren. CycloSafe past tot slot binnen de strategie van bpost 'om nieuwe producten en diensten aan te bieden die de terreinkennis en aanwezigheid van de postbodes overal in België valoriseren'.

De dienst start in Brugge, Brussel, Gent en Leuven. De CycloSafe kost 29,99 euro en is te koop via www.cyclosafe.be en bij verschillende fietsenhandelaars.

Corrigeer

NIEUWS