Kortrijkzaan was ook econoom en ridder in de Orde van het Britse Rijk

Eregouverneur Olivier Vanneste overleden

Eregouverneur Olivier Vanneste overleden

Olivier Vanneste was 18 jaar lang gouverneur van West-Vlaanderen. Foto: PHK

Eregouverneur Olivier Vanneste is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Vanneste was van 1979 tot 1997 aan de slag als gouverneur van de provincie West-Vlaanderen.

Kortrijkzaan Olivier Vanneste volgde in september 1979 Leo Vanackere op als gouverneur van West-Vlaanderen. Vanneste bleef 18 jaar op post. Hij overleed donderdagavond. De oud-gouverneur is 84 geworden.

De provincie West-Vlaanderen heeft intussen op Twitter haar medeleven betuigd met de familie van Vanneste.

Herald of Free Enterprise

Olivier Vanneste verwierf als gouverneur grote bekendheid in 1987, toen hij de taak kreeg de hulpverlening na de ramp met de Herald of Free Enterprise te coördineren. Dat Britse schip kapseisde op 6 maart 1987 voor de kust van Zeebrugge. 193 mensen lieten daarbij het leven, maar er werden ook 367 opvarenden gered.

Vanneste kreeg lof uit binnen- en buitenland voor de hulpverlening na de ramp, onder meer van toenmalig Brits premier Margaret Thatcher. De Britse koningin Elisabeth ontving Vanneste zelfs op Buckingham Palace. Hij kreeg ook de onderscheiding van ridder in de Orde van het Britse Rijk.

Ook in België kreeg hij de nodige erkenning. Vanneste werd op 18 april 2002 in de Belgische adelstand verheven.

Invloedrijk auteur

Vanneste was ook econoom en in 1954 publiceerde hij het boek Structurele Werkloosheid in West-Vlaanderen, later gebruikt als blauwdruk voor de economische ontwikkeling van de provincie. Na zijn aftreden als gouverneur in 1997 was Vanneste ook nog bestuurder bij de KBC-bank, de haven van Zeebrugge en de KU Leuven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees