Korpschef Muyters vraagt wetswijziging om leger in te zetten aan joodse instellingen

Korpschef Muyters vraagt wetswijziging om leger in te zetten aan joodse instellingen

Korpschef Serge Muyters (links) en Antwerps burgemeester Bart De Wever Foto: BELGA

Antwerpen -

Korpschef van de Antwerpse lokale politie Serge Muyters vraagt aan de federale regeringsonderhandelaars om het mogelijk te maken het leger in te zetten bij de bescherming van joodse instellingen. Muyters deed die oproep woensdag op een veiligheidscongres tussen de politietop en de Antwerpse joodse instellingen. Dat meldt Joods Actueel donderdag.

De politie bevestigt de uitspraak, maar benadrukt dat het zou gaan om een samenwerking met het leger en enkel wanneer er sprake is van een langdurige periode van een verhoogd terroristisch dreigingsniveau.

Na de dodelijke aanslag van 24 mei op het Joods Museum in Brussel was er bijna een maand lang sprake van dreigingsniveau vier (“zeer ernstig”) voor joodse instellingen in ons land. Ook en vooral in Antwerpen moest de lokale politie heel wat extra middelen en manschappen vrijmaken om permanente bewaking te voorzien.

“Dat valt twee of drie weken vol te houden, maar wanneer die periode langer duurt is dat voor ons financieel en op het vlak van het inzetten van personeel niet haalbaar”, zegt woordvoerder Sven Lommaert van de Antwerpse lokale politie. “Het Belgisch leger voert in het buitenland ook dit soort van politionele en bewakingsopdrachten uit, maar binnen België is dat momenteel wettelijk gezien blijkbaar niet mogelijk. De korpschef heeft daarom voorgesteld om dat eventueel in de wetgeving te wijzigen. Het zou echter steeds om een samenwerking met de politie gaan, we vragen het leger niet om het volledig over te nemen.”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) deed deze zomer ook al een oproep aan Defensie om paracommando’s in te zetten bij het beschermen van potentiële joodse doelwitten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees