Partijraad kiest zaterdag tussen 2 kandidaat-voorzitters

Partijraad kiest zaterdag tussen 2 kandidaat-voorzitters

Foto: BELGAIMAGE

De partijraad van het Vlaams Belang beraadt zich zaterdagvoormiddag over de kandidaat-partijvoorzitter die ze zal voordragen aan het partijcongres van 19 oktober. Er hebben zich twee kandidaten gemeld: VBJ-voorzitter Tom Van Grieken (27) en oud-senator Freddy Van Gaever (76). De kans dat deze laatste het zal halen, is evenwel klein omdat in de aanbevelingen van het partijbestuur staat dat de nieuwe voorzitter uit de jongere generatie moet komen.

De vervroegde voorzittersverkiezingen komen er nadat voorzitter Gerolf Annemans zijn mandaat ter beschikking had gesteld na de zware verkiezingsnederlaag op 25 mei. Aanvankelijk werd vooral naar de huidige ondervoorzitters, Barbara Pas en Chris Janssens, gekeken om de partij te leiden. Tom Van Grieken, de voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren leek een outsider omwille van zijn leeftijd.

Op de IJzerwake eind augustus maakte Freddy Van Gaever echter bekend dat hij zijn kandidatuur zou stellen om de partij gedurende één jaar kosteloos te leiden omdat de drie genoemde kandidaat-voorzitters volgens hem te weinig ervaring zouden hebben.

Toen zowel Barbara Pas als Chris Janssens lieten weten geen kandidaat te zijn om Vlaams Belangvoorzitter te worden, besliste Tom Van Grieken om toch de stap te zetten: “Ik wil af van het extreem-rechts etiket van Vlaams Belang met nieuwe mensen, een nieuwe stijl en nieuwe thema’s”. Indien hij op 19 oktober door het partijcongres wordt bekrachtigd, zal Van Grieken 28 zijn, wat hem de jongste partijvoorzitter van het land maakt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees