Vijf man gaan uitdaging samen aan

1.000 km fietsen tegen Muco

© osw

Duizend kilometer fietsen, dat is de missie die vijf sportievelingen zichzelf hebben opgelegd ten voordele van Mucogent.be. Ze vertrokken in het vlakke Vinderhoute voor een tocht eindigend op enkele steile Alpencols zoals de Galibier, de Telegraphe en Alpe d‘Huez.

OLIVIER SCHEIR

Het fitnesscentrum Switch Medifun in de Brugstraat in Vinderhoute is verbonden aan de vzw Move to Serve. Vorig jaar rende uitbater Davy Goossens nog de Mont Ventoux op, wat resulteerde in 1.500 euro ten behoeve van een rolstoel voor een van de cliënten van het fitnesscentrum. Dit jaar breidde het groepje uit tot vijf man, waaronder Wouter D‘haenens die als kinesist is verbonden aan het fitnesscentrum en werd het lopen omgezet in fietsen. Bovendien blijft het dit jaar niet bij één berg. Het worden er drie, met een aanloop van een paar honderd kilometer. Wouter D‘haenens, Davy Goossens, Jan De Moor, Peter Vanderkeilen en Peter Van Gauwbergen namen de handschoen op.

Ze werden gesponsord per kilometer. Dit keer is het goede doel Mucogent.be. Naast het fitnesscentrum Switch Medifun woont immers de 16-jarige Lisa De Mey die zelf een muco-patiënt is. Filip Pyl van het muco-onderzoekscentrum in het UZ Gent is enthousiast.

‘De ziekte is eigenlijk nog te weinig bekend, hoewel het de vaakst voorkomende genetische afwijking is. Het stijgend aantal projecten, zoals deze nu, juichen we uiteraard toe.’ Mucovicidose of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte waarbij slijm dat op diverse plaatsen in het lichaam wordt afgescheiden, abnormaal taai is, bijvoorbeeld op de longen of de lever. ‘Mucopatiënten moeten enorm veel discipline hebben’, legt Pyl uit. ‘We ontwikkelen steeds betere medicatie en koesteren de hoop dat we over 15 of 20 jaar medicatie hebben kunnen ontwikkelen die de ziekte kan stabiliseren. Daarbij is deze financiële steun uiteraard erg welkom.’

Zo worden onder meer armbanden ontwikkeld waarmee de patiënten naar huis kunnen, net als Lisa. ‘Via die armbanden kunnen we de thuissituatie opvolgen en ook meer inzicht krijgen in de ziekte.’

Belangrijk voor de patiënten is te blijven sporten. ‘Minder bewegen is spierkracht verliezen, maar het is ook een belangrijk onderdeel van de therapie.’ Niet verwonderlijk dat Pyl opgetogen is dat een fitnesscentrum in de bres springt. Overigens is een van de fietsers, Peter Van Gauwbergen, zelf een mucopatiënt.

Lisa gaf het officiële startschot van de 1000 kilometer lange tocht naar Zuid-Frankrijk die eindigt op de meest mythische Alp: Alpe d‘Huez.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio