Meerdere jihadaanslagen in België verijdeld

Meerdere jihadaanslagen in België verijdeld

Foto: AFP

Het federaal parket heeft de voorbije maanden verschillende aanslagen in ons land verijdeld. Die werden beraamd door ex-Syriëstrijders of sympathisanten van de terreurorganisatie ISIS. Dat vernam De Tijd in gerechtelijke kringen. Ook L’Echo brengt het nieuws.

Het gerecht en de veiligheidsdiensten hebben de informatie bewust verzwegen om de bevolking niet ongerust te maken. Maar nu bevestigen verschillende bronnen dat het gaat om aanslagen ‘vergelijkbaar met de aanslag die de Franse Syriëstrijder Mehdi Nemmouche pleegde tegen het Joods Museum in Brussel’. De verdachten zijn aangehouden en zitten nog altijd in de gevangenis.

Over de concrete doelwitten van de verijdelde aanslagen wil niemand details geven, ‘om veiligheidsredenen en om de lopende onderzoeken niet te dwarsbomen’, aldus de krant. In één geval had het federaal parket lucht gekregen van een concreet project voor een aanslag en is meteen ingegrepen.

Het is de eerste keer dat bekend raakt dat Belgische Syriëstrijders of sympathisanten van Islamitische Staat (IS) concrete plannen hebben voor aanslagen.

‘Geen bijkomende informatie’

Het federaal parket heeft zaterdag bevestigd dat een onderzoek rond teruggekeerde Syriëstrijders geleid heeft tot een aantal operaties en aanhoudingsmandaten, maar geeft voorts geen bijkomende informatie.

‘We zijn volop bezig met de problematiek van de terugkeerders. We doen dat samen met de veiligheidsdiensten en dat heeft geleid tot een aantal operaties en aanhoudingsmandaten’, aldus Jean-Pascal Thoreau van het federaal parket. Bijkomende informatie over de betrokken personen of de context van de zaak wordt niet gegeven.

'Gevaar voor openbare orde'

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever bevestigt dat teruggekeerde Syriëstrijders of sympathisanten van ISIS van plan waren om aanslagen te plegen in ons land. Het gerecht zou telkens tijdig hebben ingegrepen. 'Er zijn zo'n 300 mensen vanuit België naar Syrië vertrokken, 70 daarvan kwam uit Antwerpen', zegt De Wever aan VRT-radio. 'Die kunnen morgen allemaal weer in Europa staan. Dat is een gevaar voor de openbare orde. We pleiten daarom voro een strengere wetgeving, een strengere handhaving en een betere opvolging. We moeten het strijden daar gewoon al strafbaar stellen. Lokale en federale politie moeten beter samenwerken, verzameld in een nationale veiligheidsraad.'

Corrigeer

MEER NIEUWS