Onderzoek naar mogelijke fraude bij Nederlandse Staatsloterij

Onderzoek naar mogelijke fraude bij Nederlandse Staatsloterij

Foto: REUTERS

In Nederland is de Kansspelautoriteit een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude bij de Staatsloterij, de grootste loterij van het land. Ex-werknemers van Infralot, het Griekse bedrijf dat de systemen van de Staatsloterij beheert, vrezen dat er gesjoemeld werd met de uitslagen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De Kansspelautoriteit, toezichthouder van de Nederlandse gokwereld, zou aanwijzingen hebben dat verschillende trekkingen niet reglementair zijn verlopen. In de zomer werd al een vooronderzoek gestart, dat de afgelopen maand in een stroomversnelling kwam na vragen van de Volkskrant over een vermeend beveiligingslek bij de Staatsloterij.

Het is nog niet duidelijk of er effectief gefraudeerd werd, al verliepen de trekkingen van januari en Koningsdag onregelmatig. Zo zou de loterij in januari minder geld uitgekeerd hebben dan de bedoeling was, en maakten er op Koningsdag meer biljetten deel uit van de trekking dan er verkocht waren. Volgens de Staatsloterij werd die fout nog voor de trekking gecorrigeerd.

Infralot

Volgens vier oud-medewerkers van Infralot, het Griekse bedrijf dat de systemen van de Staatsloterij beheert, is het door een beveiligingslek mogelijk om te sjoemelen met de uitslag van de loterij. Zo hebben de Griekse medewerkers toegang hebben tot de Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen, waardoor ze onopgemerkt een deel van de bestaande loten zouden kunnen vervangen door eigen biljetten.

Ook een rapport van accountant PricewaterhouseCoopers (PWC) wijst erop dat de systemen van de Staatsloterij niet waterdicht zijn.

In een reactie zegt de Staatsloterij dat Intralot voldoet aan ‘alle gangbare beveiligingsstandaarden’. ‘De controles die de Staatsloterij en onze onafhankelijke accountant regelmatig uitvoeren geven geen aanleiding te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de database’, klinkt het. De loterij verklaart bovendien volledig te zullen meewerken aan het onderzoek.

Corrigeer

NIEUWS