Dienst neonatalogie Saint-Lucziekenhuis gesloten wegens bacterie

Dienst neonatalogie Saint-Lucziekenhuis gesloten wegens bacterie

Foto: google street view

Brussel -

De dienst neonatalogie van het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel is vrijdagmorgen gesloten nadat de CPE-bacterie is vastgesteld bij enkele pasgeborenen. Dat heeft RTL-TVi bericht en is bevestigd door Frédéric Thys, adjunct medisch directeur van het ziekenhuis. De CPE-bacterie is resistent tegen verschillende antibiotica en kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte gezondheid.

De dienst neonatalogie laat geen borelingen meer toe totdat de epidemie is uitgeroeid. De 19 andere centra voor neonatalogie in België zijn gecontacteerd met de vraag om de zorg voor de pasgeborenen voorlopig op zich te nemen.

De 21 kinderen in Saint-Luc worden dagelijks getest. De CPE-bacterie, die een infectie aan de ingewanden kan veroorzaken, werd begin deze week vastgesteld bij twee borelingen. Donderdag bleek ook een derde kind drager te zijn. De ouders kregen in de loop van de dag een brief met de vraag de meest uitgebreide hygiënische voorzorgen te nemen en bezoek van familie te vermijden.

Uit tests bleek vrijdag dat twaalf kinderen drager zijn van de bacterie. Zij zijn gescheiden van de andere borelingen. Een kind had spijsverteringsproblemen, maar het is nog niet duidelijk of de CPE-bacterie daar voor iets tussenzit. Het krijgt specifieke antibiotica.

De CPE-bacterie verspreidt zich vrij vlug via de handen, het milieu of (zelden) de kleding.

Corrigeer

MEER NIEUWS