Herman Van Rompuy onthult gedenksteen Marcel Nachtergaele

Natuurpionier krijgt ‘presidentieel eerbetoon’

Herman Van Rompuy onthulde de gedenksteen met Marcels zonen Ruf en Antoon. Foto: pma

Maarkedal -

Europees president Herman Van Rompuy onthulde gisteren een gedenksteen voor Marcel Nachtergaele, dé natuurpionier van de Vlaamse Ardennen. Marcel inspireerde onder andere Geertrui Windels, de echtgenote van Van Rompuy.

Sinds gisteren staat aan de ingang van het Bos Ter Rijst een gedenksteen voor Marcel Nachtergaele, beter gekend als de pionier der pioniers van de natuurbeweging in de Vlaamse Ardennen.

Toen de natuur nog van geen tel was, slaagde hij erin om de publieke opinie te bereiken. Tevens stampte hij een stevige natuurvereniging uit de kleigronden’ staat op de gedenksteen.

Enorm gedreven

Zo goed als alle natuurgidsen uit onze regio zijn door Marcel Nachtergaele opgeleid. ‘Hij was een enorm gedreven bezieler’, zegt Geertrui Windels, de echtgenote van Herman Van Rompuy.

‘Ik zat op hetzelfde internaat als Siel Van der Donckt (die later journaliste werd voor BRT en VRT). Op een dag vroeg ze me mee op natuuruitstap. En dan loop je daar, de eerste keer een beetje verloren. Marcel ontfermde zich onmiddellijk over mij, net als hij dat deed voor alle nieuwkomers. Hij nam een halfuur de tijd om een babbel te slaan, ik voelde me direct thuis’, zegt Geertrui Windels.

‘Door hem was ik meteen verkocht, ik ben later bioloog geworden.’

‘Marcel had drie pijlers: studie, bescherming en beleving. Als je de natuur goed beleeft, dan pas kan je de natuur goed bestuderen. Ik ben heel veel met hem op stap geweest, ook op kamp. Ik herinner me een week dat we elke dag de streek rond Brakel verkenden. Het regende van 's morgens tot 's avonds en toch was dat een schitterend kamp. Ook Herman is verschillende keren mee geweest en bewonderde de geestdrift van Marcel.’

Gerecycleerde envelop

Wie ook opgeleid werd door Marcel, is Robin Vanheuver-swyn uit Kluisbergen. ‘Zo goed als alle gidsen van nu zijn door Marcel opgeleid’, zegt Robin.

‘Elke week kreeg ik van Marcel vier gele briefkaarten plus een dikke envelop met krantenknipsels met artikel over de natuur. Altijd een gerecycleerde envelop, nooit een nieuwe’, lacht Robin.

‘Hij had een onnavolgbare manier van ledenwerving. Hij overtuigde professor Ulrich Libbrecht die later voorzitter en woordvoerder werd.’

A9 tegengehouden

‘Samen hebben ze zich ingespannen om onder meer de A9 tegen te houden. Hij was ook een enorm warm mens.’ Marcel Nachtergaele overleed begin 2012

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio