Vakantie

Voor het eerst student? Hier moet je zijn in de studentensteden

Voor het eerst student? Hier moet je zijn in de studentensteden

Foto: SS

Nieuw in je studentenstad? De weg naar de les moet je zelf zoeken, maar wat de ontspanning betreft, hebben wij alvast enkele tips op een rijtje. De leukste activiteiten en adresjes voor studenten in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel.

GENT


Waar moet je zijn voor de studentensfeer?
De Gentse Overpoort staat al enkele decennia bekend als dé studentenbuurt van Gent. Je kan er verschillende cafés en clubs ontdekken en zelfs een partijtje bowlen. Tussen het feesten door zin in een snelle hap, dan heb je maar te kiezen. Van pita en pizza tot frieten van de bekende 'Gouden Saté' en een slaatje: er is voor ieder wat wils.

Op en rond de Vlasmarkt valt er – vooral op donderdag - veel te beleven voor studenten. Tot in de vroege uurtjes dansen in de Charlatan is een aanrader als de lessen op vrijdag niet doorgaan. Iets verderop, in Café Video op de Oude Beestenmarkt, geniet je tijdens de week van verschillende optredens en verrijkende babbels over muziek. 


Welke openingsfeestjes/events mag je niet missen?
Student Kick-Off 
Op woensdag 24 september vindt de jaarlijkse Student Kick-Off plaats op het Gentse Sint-Pietersplein. De inkomprijs bedraagt 1 euro en trakteert op optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig, Kenji Minogue, Nicole & Hugo, Mintzkov en vele anderen. 

After Work/School
Op vrijdag 26 september kunnen zowel werkmensen als studenten gratis naar een fuif om de drukke week af te sluiten. Deze party begint al om 16 uur – inclusief drank en een buffet vol gezond eten. 
 

Waar kun je lekker en goedkoop eten?
Souplounge
Elke dag keuze uit vier soorten verse soep met een stuk brood voor minder dan vijf euro. www.souplounge.be

Kastart
Veel spaghetti voor weinig geld. Probeer zeker de specialiteit van het huis: sliertjes met de Kastart-saus. www.dekastart.com

Orchidee
Thais restaurant waar je zelf je gerecht kan samenstellen voor minder dan tien euro. www.restaurantdeorchidee.be

Amadeus
Ribbetjes à volonté voor 15 euro in vier verschillende restaurants in de Arteveldestad. amadeus-resto.be

Potatolicious
Een aardappel met verschillende toppings. Snel, goedkoop en gezond. potatolicious.be


Waar drink je de beste koffie?
OR Espresso Bar 
Kleine maar gezellige koffiebar vlakbij de Vooruit en bij verschillende faculteiten van de universiteit. www.koffiebranderij-or.be 

Café Labath 
Hippe retrobar in het hartje van de stad – op vijf minuten wandelen van de Gras- en Korenlei. www.cafelabath.be 

Simon Says 
No nonsense koffiebar met een leuk terras nabij het historische Patershol. www.simon-says.be 

Barista
Jong, bruisend en lekker: koffiebar Barista vangt studenten verwelkomt studenten met nood aan een kop koffie op twee verschillende plaatsen in de binnenstad.

True Beans
True Beans is een nieuwe koffiebar met lichte inrichting vlakbij het Gravensteen.

Wasbar
Van een kopje koffie en een snelle hap genieten terwijl je werkt en terwijl je kleren proper worden in een van de wasmachines: zo'n multifunctionele plek als Wasbar kan je als student wel gebruiken.
 

Welke zijn de populairste studentencafés?
Pi-Nuts
Elke woensdag genieten jarigen bij Pi-Nuts van een traktatie, donderdag is bottle night en op vrijdag wordt het weekend spetterend ingezet. Maandag vrij? Dit café is ook op zondag open.

Sioux
Biij Sioux kun je je eigen feest organiseren en elke woensdag naar een optreden van studentenbands gaan kijken. 

De Viking
Aan de overkant van de Overpoort, op de hoek van de straat, ligt danscafé De Viking. Hier feest je op dinsdag, woensdag en  donderdag op twee verdiepen tot in de vroege uurtjes. Gentse specialisten ter zake zoals David Latour en Dj Lanka zijn hier kind aan huis.

Yucca
Studentencafé Yucca wordt uitgebaat voor en door studenten. Pintjes aan 1,50 euro!
 

 

ANTWERPEN


Waar moet je zijn voor de studentensfeer?
 Hoewel de hogescholen verschillende campussen hebben, verspreid over de stad, ligt de traditionele studentenbuurt rond de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Grofweg kan je zeggen dat alles wat tussen Ossenmarkt en Paardenmarkt ligt, de studentenbuurt is.
 
Welke openingsfeestjes/events mag je niet missen?
Op 22 september, de eerste dag van het academiejaar, stellen de studentenclubs zich voor aan de nieuwe lichting studenten op 'Students on Stage' rond de gebouwen van de stadscampus aan de Lange Winkelstraat. Denk: flyers, eten en veel goedkoop bier. Op 25 september is er Studay, een gratis festival op het eilandje waar onder meer Coely, Cpex en Merdan Taplak komen optreden. 
 
Voor een overzicht van kleinere evenementen kan je ook terecht op de website Gate15, vroeger bekend als de vzw Antwerpen Studentenstad. Zij houden openingsweek in de week van 16 oktober.

Waar kun je lekker en goedkoop eten?
Goedkoop eten kan in de officiële studentenrestaurants Komida, waarvan je elke week het menu online vindt.

Wie iets anders wil eten dan frieten of kebab, kan ook bij Reload (basiskost aan zeer democratische prijzen), Roji University (sushi aan studentenprijzen) of 't Lastig portret' naast de Academie.

Net buiten de studentenbuurt kan je 'eerlijke Vlaamse kost' aan democratische prijzen vinden bij De Taloorkes.
 
Waar drink je de beste koffie?
In een zijstraat van de Meir, vlakbij de studentenbuurt, vind je Coffeelabs, met alle hippe soorten koffie, een dakterras én gratis wifi. Voor de betere espresso's trek je naar het eilandje, waar Boer Bretel vlakbij het MAS ligt.

Welke zijn de populairste studentencafés?
Het meest bekende is misschien wel 'De Prof', waar vooral studenten uit de rechten en economische richtingen zich ophouden. Het alternatievere volkje vind je aan de Ossenmarkt, waar Kassa 4 de vaste waarde is. Daarnaast zijn er nog Barracuda, De Schacht en Den Echo, waar regelmatig feestje gehouden worden. Studenten van de Academie voor Schone Kunsten en de meer filosofische richtingen trokken vroeger naar Café de Jezuiët, dat van eigenaar veranderde en tegenwoordig 'Papa Jos' heet. 

 

LEUVEN

Waar moet je zijn voor de studentensfeer?
Het gros van de studenten is terug te vinden op de Oude Markt, in één van de vele cafés of dansbars. Goedkope pinten, gezellig babbelen of tot vroeg in de ochtend dansen: hier kan het allemaal. Ook in de verschillende fakbars in de Tiensestraat is het studentensfeer troef.

Welke openingsfeestjes/events mag je niet missen?
Studentenwelkom
Het academiejaar wordt elk jaar feestelijk ingezet op het Ladeuze- en Hooverplein tijdens Studentenwelkom. Dit jaar gaat de welkomdag door op 1 oktober en worden er naast hordes studenten ook bands als De Jeugd van Tegenwoordig, Coely, The Mixfitz en Five Days verwacht. Toegang is gratis.

Waar kun je lekker en goedkoop eten?
Het studentenrestaurant 'Alma' is een goedkope oplossing voor studenten die geen zin hebben om zelf te koken, maar met een klein budget kun je ook hier uit eten:

Coup de Soup
Voor een voedzame soep of een originele pastasalade kan je bij Coup de Soup in de Vital Decosterstraat terecht, waar je zowel ter plaatse kan eten als kan meenemen. 

De Werf
Bij De Werf op het Hogeschoolplein krijg je voor niet veel geld heerlijke quiches, wraps, salades, pasta's of gevuld kruidenbrood voorgeschoteld. Bovendien is het er vrolijk versierd en dus gezellig zitten.

De Rector
Lekker en goedkoop is het ook in De Rector op de Oude Markt, waar broodjes, snacks, salades en pasta's op de kaart staan. 

Amici Miei
Wie zin heeft in een stevige pizza, moet zeker Amici Miei in de Naamsestraat eens proberen: het is de favoriete pizzeria van de studenten. Grote porties voor kleine prijsjes.

Waar drink je de beste koffie?
Koffie Onan
In de Parijsstraat. Bij Koffie Onan kom je voor het grote aanbod huisgebrande koffie, met elke week een 'koffiesuggestie van de week'. 

Mok
In de Diestsestraat. Ook bij MOK wordt de koffie zelf gebrand en bovendien wordt er geregeld geëxperimenteerd met technieken en smaken. 

De Dry Coppen
Bij De Dry Coppen vind je mensen die snuisteren in boeken en kranten terwijl ze genieten van een warme tas koffie en een stukje gebak.

Welke zijn de populairste studentencafés?
Behalve in de fakbars, vind je ook heel wat studenten terug op de Oude Markt, waar je het ene café naast het andere vindt. Verder zijn ook ''t Archief' en de 'Seven Oaks' heel populair  bij studenten. Hier zorgt de goede muziek en ambiance ervoor dat de avond wel eens laat kan eindigen.
 

BRUSSEL

 

Waar moet je zijn voor de studentensfeer?
Brussel is, met zijn verschillende wijken en her en der verspreide campussen, een beetje een buitenbeentje in de reeks. Geen afgelijnd studentenmekka hier dus, maar – nog beter – meerdere buurten om te ontdekken. 

Het centrum, met haar Sint-Goriksplein en Dansaertwijk een studentenbuurt noemen, zou een tikje oneerbiedig zijn. Maar leuke cafés zat daar. Op je lijstje staan o.a.:  L'Archiduc, Mappa Mundo, Le Roi Des Belges, Café Central, De Monk, Merlo, Roskam en Café Kafka.

Sint-Gillis en Vorst zijn dan weer de gemeenten waar het allemaal wat hipper mag. Niet studentikoos, maar wel heel jong. Neem zeker een kijkje in de Bar du Matin en de Potemkine, twee klassiekers met hogere hipsterfactor.

Echt studentikoos wordt het vooral rondom de campussen van de universiteiten en hogescholen in de stad. De grootste studentenwijk is ongetwijfeld die rondom de VUB- en ULB-campussen in Etterbeek en Elsene. Beide studentengemeenschappen ontmoeten elkaar op 'het Cimetière', de uitgaanswijk bij het kerkhof van Elsene. En ook de Generaal Jacqueslaan is populair bij de Vlaamse studenten.

Niet veel verderop, op het Kasteleinsplein (Châtelain) is de sfeer wat deftiger en zijn de pintjes wat duurder. Niettemin: op donderdagavond (en dan vooral bij mooi weer) zitten alle cafés er stampvol.

Welke openingsfeestjes/events mag je niet missen?
Tweedehandsmarkt
Is je kot nog wat te kaal naar je zin? Omdat het niet altijd Ikea hoeft te zijn, kun je op woensdag 24 september leuke meubeltjes en deco scoren op de Tweedehandsmarkt, op het grasveld voor het Brusselse Kultuurkaffee op de VUB-campus.

Brussel Brost
Gratis studentenfeest aan het Brusselse kanaal op donderdag 25 september. Trek zeker je dansbenen aan, want Gunther D, Coely, Brihang, Folie Douce, Claptone en Murdock komen ook. Achteraf kan er verder gefeest worden op de Afterparty Brussel Brost in het Rits Café.

Retro Night TD
Nog niet uitgefeest na Brussel Brost op donderdag? Ook op de VUB-campus wordt het academiejaar stevig ingezet met Retro Night, de eerste 'Tent TD' van het feestseizoen. Een kaartje kost je 6 euro en  plaats van afspraak is de feesttent op de VUB-campus.

VW Campus Tour 2014 – Kick Off the Party
Omdat een nieuw academiejaar eigenlijk niet vaak genoeg afgetrapt kan worden, is het op 1 oktober weer prijs. In de You Night Club, vlakbij het Centraal station, haalt Gunther D zijn favoriete botsautoschijven boven. Ook op de agenda: Laston & Geo, Hindu Radio DJ's en XL beats live. 
 

Waar kun je lekker en goedkoop eten?
Restobieres
Konijn met pruimen, stoemp met worst en stoofvlees met frieten. Wie grootmoeders kost mist en er graag een pintje bij drinkt, wordt vaste klant bij Restobieres in de volkse Marollenwijk.

Maison Antoine
Jaar na jaar verkozen tot de beste frietjes van de hoofdstad, dus zeker de moeite om een keertje voor aan te schuiven. Ook leuk: de cafés op Place Jourdan (waar ook Maison Antoine staat) vinden het niet erg als je je frietjes bij hen opeet. 

Seven Days
Als alles gesloten is, kun je nog steeds bij Seven Days in Elsene terecht voor pita, dürüm en meer van dat antikatervoedsel. Een beetje verderop is de Quick trouwens ook tot vijf uur in de ochtend geopend.

Mamma Roma
Een Brussels alternatief voor Pizzahut. In de Mamma Roma-vestigingen hebben ze Romeinse pizza (in vierkanten en verkocht per gewicht) opnieuw uitgevonden. Met klassieke en experimentele smaken. Je vindt Mamma Roma ondertussen al op 8 plaatsen in de stad.

El Café
Non-stop Tex Mex,  brunchen op zondag en elke dag happy hour (twee cocktails drinken, één betalen) van 19 tot 21 uur? Op naar het hippe El Café bij het Elsense Cimetière.

Bia Mara
Hier kun je gerust op date (want: funky hotspot) zonder je weekbudget er op één avond door te jagen. Bij Bia Mara kom je voor een 'culinaire' versie van Fish & Chips, voor amper 10 euro per persoon. Bij de beurs.

Waar drink je de beste koffie?
Chaff & Aksum
Cafeïne 'with a view'? Ga 's ochtends naar de vlooienmarkt op het Brusselse Vossenplein en rust daarna uit op één van de terrasjes rond het gezellige plein, terwijl je al de vintagevondsten bewondert. Chaff is er onze favoriet, vanwege de gigantische koppen koffie verkeerd. Bij Aksum, een beetje verderop, proef je dan weer Ethiopische koffie.

Or Espressobar
In Brussel centrum en op de Place Jourdan in Etterbeek. Voortreffelijke koffiespecialiteiten en dito bagels.www.orcoffee.be

Au Pays des Merveilles
Leuk voor koffie of thee met taart, maar ook voor bagels, omeletten, brunch, smoothies of een lekkere saladelunch. Twee vestigingen, eentje bij de Hallepoort en een andere bij de Waterloosesteenweg. www.aupaysdesmerveilles.be


Welke zijn de populairste studentencafés?
Rits Café
Livemuziek, stand-up comedy, een literaire avond of voetbal op groot scherm: in het Rits Café, een studentenbar/cultuurcafé voor studenten, kan het allemaal.

Luigi's Café
Tafelvoetbal, ad fundums, TD's en studentenklakken. Studentikozer dan dit wordt het niet in Brussel. In deze bruine kroeg op de Elsense Generaal Jacqueslaan wordt even veel aan de toog gehangen als dat er in de late uurtjes op wordt gedanst. www.luigis-events.be

Le Tavernier
De mojito's worden hier per liter verkocht (om te delen, uiteraard), dus: opletten geblazen. Verder: een uitstekende plek om te keuvelen of naar livemuziek te luisteren. www.le-tavernier.be

Kultuurkaffee
Cultuur ontdekken op café? Check. Het Brusselse Kultuurkaffe op de VUB-campus heeft een propvolle agenda met livemuziek, comedy en tentoonstellingen. www.kultuurkaffee.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees