Jongerenbende ranselde jarenlang fietsers af

Destelbergen -

Een bende jonge kerels stond gisteren voor de rechter omdat ze jarenlang de buurt rond jeugdhuis Den Draai in Destelbergen terroriseerde. Zonder enige aanleiding besprongen ze ‘s nachts fietsende jongeren om ze af te ranselen.

‘Goesting om vanavond ene af te detsen? Kom maar af!’

Dat soort smsjes stuurden de jonge kerels – de zogenaamde Bende van de brug – naar elkaar voor ze toesloegen. De negen jonge mannen, tussen de 23 en 25 jaar oud, sloegen in 2010 en 2012 vijf keer nietsvermoedende jongeren in elkaar.

Midden in de nacht besprongen ze, gewapend met ijzeren staven, bezemstelen of boksbeugels, kleine groepjes jongeren die met de fiets naar huis reden. Ze verstopten zich in de struiken en droegen paintball-maskers. In één geval doken ze met tien man op twee fietsers. Met hun gsm filmden ze de aanvallen.

‘Het was geen opwelling, maar een way of life’, merkte rechter Anthony Van Mol gisteren op. De bende hield ‘vechttrainingen’ en gaf toe de buurt schrik te willen aanjagen.

‘Zinloos geweld’, noemde het Openbaar Ministerie de feiten. ‘Er was bijna nooit een aanleiding. Ze zochten gewoon een slachtoffer, vaak compleet onbekende mensen, om hun lusten op bot te vieren. Ze hebben de buurt rond het jeugdhuis jarenlang verpest voor jongeren die gewoon naar fuiven wilden gaan.’

De aanstoker van de bende, de 21-jarige Olivier D., riskeert een jaar celstraf. D., die ondertussen carrière probeert te maken in de immosector, ontkent de feiten niet, maar hoopt een werkstraf te krijgen. ‘Uren gratis werken zal een veel sterker signaal zijn dan een straf met uitstel’, zei zijn advocaat.

Voor de rest van de bende wordt een celstraf van zes maanden gevraagd. Vonnis over twee weken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio