Pieter De Crem: ‘Kernkabinet akkoord met inzet Belgische F-16’s’

Pieter De Crem: ‘Kernkabinet akkoord met inzet Belgische F-16’s’

Pieter De Crem (CD&V), met op de achtergrond een Belgische F-16 Foto: BELGA

De federale topministers hebben hun zegen gegeven om zes Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) in Irak. Zodra de Kamerleden ook het licht op groen zetten, wat wellicht vrijdag gebeurt, kunnen de toestellen binnen de 48 uur opstijgen.

‘Het kernkabinet gaat akkoord met de inzet van zes F-16’s, voor een initiële duur van één maand’, zo heeft uittredend defensieminister Pieter De Crem (CD&V) vandaag in de Kamer verklaard. Na een maand volgt een evaluatie van de operatie, ‘met het oog op een eventuele verlenging’. De inzet van grondtroepen is uitgesloten.

Enkel Irak, niet Syrië

De Crem deed de aankondiging in de gemengde commissies Defensie en Buitenlandse Zaken, waar de Kamerleden bijeen zaten om de vraag van de VS te bespreken, en er uiteindelijk over te stemmen. Hij maakte meteen ook duidelijk dat als er Belgische F-16’s de lucht ingaan, die enkel boven Irak, en niet boven Syrië zullen worden ingezet.

Maar voor er ook maar één F-16 de lucht in kan, moeten de Kamerleden sowieso eerst nog de resolutie die De Crem en uittredend buitenlandminister Didier Reynders (MR) hen voorlegden op groen zetten.Een fiat van de Kamer is nodig, aangezien de huidige regering-Di Rupo er een van lopende zaken is.

De leden van de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie keurden de resolutie na de bespreking al goed - enkel Groen onthield zich. Vrijdag komt de voltallige Kamer dan bijeen om zich er op haar beurt over uit te spreken. Maar in principe zou een goedkeuring geen enkel probleem mogen vormen. Eerder deze maand werd namelijk al duidelijk dat de neuzen van zowat alle partijen in de richting van een deelname aan de internationale coalitie staan. Zodra de Kamerleden hun zegen geven, kunnen de F-16’s binnen de 48 uur opstijgen.

Volgens De Crem (CD&V) zullen zes F-16’s worden ingezet, die vanuit Jordanië zullen opereren. ‘Het centrale commando daar zal dan beslissen welke taken de Belgische missie zal uitvoeren’, zo zei hij in De Ochtend op Radio 1. Nog volgens De Crem zullen 120 Belgische militairen aan de missie deelnemen. Het gaat om piloten, maar ook om grondpersoneel voor de algemene omkadering en voor het onderhoud van de toestellen. Later kan ons land dan nog worden gevraagd om het Iraakse leger op te leiden, of om C-130-transportvliegtuigen in te zetten.

Brief van Obama

België kreeg de officiële vraag om te helpen in de strijd tegen de VS in de loop van vorige nacht, op een aparte manier, namelijk een brief van president Barack Obama. De brief was rechtstreeks gericht aan premier Elio Di Rupo (PS), die op dat moment de VN-klimaatconferentie in New York bijwoonde.

In de brief wordt nog eens vermeld dat de VS opgeroepen heeft tot een bredere coalitie en dat de Amerikanen dan ook blij zijn met onze bereidheid om in het verhaal mee te stappen. Er wordt duidelijk verwezen naar uitspraken daarover van Reynders en De Crem, en dan vooral naar de uitspraken over de inzet van F-16’s . De brief wordt afgesloten met de uiteindelijke vraag om F-16’s en ander militair materieel in te zetten.

Lees hier de brief van Obama in groter formaat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees