Revalidatiecentrum Valida volledig gerenoveerd

Revalidatiecentrum Valida volledig gerenoveerd

Het testappartement, waarin bewoners leren om opnieuw zelfstandig te zijn. Foto: ycs

Sint-Agatha-Berchem -

Met de pas voltooide renovatie is Valida het grootste neuro-locomotorisch en geriatrisch revalidatiecentrum van Brussel geworden. Nieuwigheden zijn onder meer een therapeutisch appartement en een bewegingsplateau van duizend vierkante meter.

‘Een ziekenhuis openhouden terwijl het volledig gerenoveerd en gemoderniseerd wordt, dat is niet evident.’ Geriater dr. Julie Paul heeft vaak aan patiënten moeten uitleggen waarom ze verhuisden. ‘We hebben zeven verdiepingen. Er waren er telkens vier operationeel, terwijl er werken doorgingen in twee verdiepingen en er een als buffer functioneerde, om de geluidshinder te beperken en het stof tegen te houden.’

De patiënten hadden begrip voor de situatie. Ze werden ook telkens begeleid door iemand die toelichting kon geven. ‘Zelf ben ik daarentegen wel een paar keer op de verkeerde verdieping terechtgekomen’, geeft de geriater toe.

De renovatie en modernisering van Valida, het ziekenhuis in Sint-Agatha-Berchem, is na drie jaar eindelijk voltooid. Daarmee is Valida het grootste geriatrisch en neuro-locomotorisch ziekenhuis van Brussel. De neuro-locomotorische afdeling is verspreid over drie verdiepingen. Daar komen bijvoorbeeld patiënten terecht die motorische problemen hebben na een trombose of een ongeval waarbij hun ruggengraat beschadigd werd. De vier andere verdiepingen zijn voorbehouden voor de behandeling van oudere patiënten.

‘Wij hebben geen spoeddienst of operatiekamer,’ legt afgevaardigd directeur Frédéric Devreen uit. ‘Wij spitsen ons toe op rehabilitatie, zorgverstrekking en vorming. Een patiënt verblijft in een gewoon ziekenhuis gemiddeld zes dagen. Bij ons is dat tussen de veertig en vijftig dagen.’

Therapie in het zwembad

De patiënt zelfstandig laten functioneren, daar draait het om bij Valida. Opmerkelijk nieuwigheden zijn een technisch plateau van zo'n duizend vierkante meter, bestemd voor ergo- en kinesitherapie. Er is ook een therapeutisch appartement waarin patiënten kunnen oefenen om te bewegen in een dagelijkse context. Dat laatste kunnen ze ook in open lucht, op een speciaal ingericht wandelparcours met onder meer drempels, kasseien en kiezelsteentjes. Andere nieuwigheden zijn onder meer een zwembad voor hydrotherapie en een rugschool.

De activiteiten van Valida waren tot juni verspreid over twee sites. Met de renovatie is alles overgebracht naar de site op de Goffinlaan met in totaal 175 bedden. Elk jaar registreert Valida gemiddeld 1.100 tot 1.200 opnames en meer dan 40.000 raadplegingen. De totale renovatie van het ziekenhuis heeft 18,4 miljoen euro gekost.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio