Vergeet de selfie, hier is de churchie

Vergeet de selfie, hier is de churchie

De parochianen van de jonge priester Pieter Delanoy vinden zijn churchie duidelijk amusant. Foto: rr

Brugge / Kortrijk -

Na de selfie is er nu de churchie: een foto van een priester met zijn parochianen in de kerk. De vermoedelijke primeur is voor hulppriester Pieter Delanoy van de parochie Sint-Theresia in Kortrijk.

‘Bij de startviering dit jaar preekte ik over de brief van bisschop Johan Bonny, die de kerk dichter bij de mensen wil brengen. Ik stelde de parochianen voor om een foto te maken om te delen op sociale media. Ze vonden het de max, er zijn alleen blije gezichten te zien’, zegt Pieter Delanoy (30).

Het waren zijn leerlingen in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge die de foto churchie doopten. ‘Ondertussen is het een lesopdracht: ze moeten zelf naar kerken trekken om een churchie te maken en te delen met hun vrienden’, zegt Pieter, die godsdienst geeft in het derde en vierde secundair. Ook tijdens de recente viering in de school OLV-Vlaanderen in Kortrijk, waar hij de eucharistie verzorgt, had hij veel succes met zijn churchie. ‘Jongeren gebruiken constant sociale media. Het is een moderne manier om hen aan te spreken. En zo gaan ze ook in op de boodschap zelf.’

Pieter probeert al een tijdje sociale media te integreren in zijn werk. Zijn parochie, waar wekelijks 200 gelovigen samenkomen, heeft een Facebook-pagina en straks misschien ook een Twitter-account. En hij denkt aan een livestreaming van de diensten, of een podcast van zijn preken. ‘We moeten mee met de tijd. De paus zit tenslotte ook op Twitter’, aldus de jonge priester.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio