Radiostation met eigen roepnaam en zestig jaar oude apparatuur

Radioamateurs in contact met Ohio

Radioamateurs in contact met Ohio

Martin De Waele en Julien Goethals testen de zender-ontvanger uit. Foto: juv

Eine -

Martin De Waele en Julien Goethals proberen vandaag radiocontacten te leggen met de Veteranenclub van de 37ste divisie uit Ohio. De poging met zestig jaar oude apparatuur past in de festiviteiten aan de Ohiobrug die er plaatsvinden ter herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Kolonel Christian De Waele, neef van radioamateur Martin De Waele en wonend in Bevere, deed alle opzoekingen over de gebeurtenissen aan de Schelde in Heurne en Eine. Hij is medeorganisator van de festiviteiten de komende dagen, samen met het stadsbestuur van Oudenaarde en de Belgische Strijdkrachten. De Amateur-radioclub uit Oudenaarde, waar Martin De Waele (voorzitter) en Julien Goethals lid van zijn, heeft een speciale roepnaam aangevraagd en gekregen van het BIPT, ter herdenking van die krijgsverrichtingen door het 37ste American Expeditionary Force uit Ohio. Vandaar de roepnaam OP37AEF die nog een maand mag gebruikt worden door de club.

Van Amerikaanse makelij

Het realiseren van de radioverbinding kadert ook in de initiatieven van de UBA (Unie van de Belgische Amateurzenders) rond de evolutie van de radiocommunicatie de voorbije 100 jaar. Vandaag willen de twee vrienden een uniek audiostation opzetten op de koer van de Brouwerij Cnudde in Eine. Dat station zal uitgerust zijn met gerestaureerde apparatuur van Amerikaanse makelij, nog volledig met elektronenbuizen van de Collins Radio Company uit Cedar Rapids-Iowa, ontwikkeld en gebouwd eind de jaren 1950. Martin De Waele is een fervent verzamelaar van dergelijke zend- en ontvangstapparatuur van Collins. Samen met Julien Goethals ging hij gisteren de apparatuur opstellen, tussen de ‘loopgrachten’ op de binnenkoer van de brouwerij, in een bestelwagen afgedekt met camouflagenetten. ‘Het afstemsysteem is nog volledig mechanisch, dergelijke apparatuur werd nog gebruikt tijdens de eerste Golfoorlog omdat deze bestand is tegen de gevolgen van electromagnetische impuls die ontstaat bij een mogelijke nucleaire ontploffing. Jammer dat men dergelijke apparatuur blijkbaar niet kon bemachtigen bij onze gesprekspartners in Ohio’, besluiten Martin en Julien.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio