Recensie

Groene profeet lacht met zichzelf (en wij met hem)

Groene profeet lacht met zichzelf (en wij met hem)

Foto: if

Gent -

‘Low Impact Man’ en gemeenteraadslid Steven Vromman (Groen) gaf zijn tweede comedyshow een sprekende titel: Stop met Klagen. Via de lach zet hij aan tot nadenken over onze planeet en onze levenswijze.

Hij staat alleen op een kale scène, zonder microfoon, in een kostuum (uit de kringwinkel?). Hij gebruikt eenvoudige accessoires als een barkruk, een tafeltje met een stapel Low Impact Man-boeken, een pupiter met een groot wit blad papier.

Het begin is sterk, met de herinnering aan een stroompanne uit 1969 en de daarbij horende feeërieke sfeer. Daarna katapulteert Steven Vromman ons naar een hedendaagse stroomuitval. Zijn verhaal begint in een grootwarenhuis en eindigt in zijn huis. Het is kleurrijk, het tempo en de grappen zitten goed.

Daarna kantelt de voorstelling. Zichzelf begeleidend op ukelele geeft Vromman zingend dertig tips voor een milieubewuster leven mee. En jawel, het publiek mag meezingen en doet dat graag. ‘Draai de file een loer met het openbaar vervoer’, dat soort aanbevelingen.

Je weet dat er nog boodschappen aankomen, anders zou het geen ecocomedy zijn. Vromman neemt een leuke duik in de geschiedenis – ‘Was het wiel maar niet uitgevonden, dan hadden we geen files’ –, eert een reeks merkwaardige helden en heeft het en passant over zijn ecoburn-out en zijn verslaving aan Coca-Cola. In plaats van een Powerpointpresentatie gebruikt hij een paperpoint.

Vromman leert ons hoe we de crisis te lijf kunnen gaan: met delen, doe-het-zelf, verbondenheid, bondgenoten. Dan staat op de scène een groene profeet die, zalvend als een pastoor, zijn goede raad verstrekt. Daar moraliseert hij te veel.

Stop met Klagen verveelt niet, is geestig en duwt ons tegelijk met onze neus op de feiten. Een ‘groene’ die met zichzelf kan lachen, het is eens wat anders.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio