Turnhoutenaars investeren samen in groene energie

Turnhout -

Omdat de zon en de wind van iedereen zijn, richtten enkele Kempenaars Campina Energie op. Dat is een coöperatieve die wil investeren in duurzame energiebronnen.

'We raken stilaan vertrouwd met zonnepanelen en windmolens, maar de opbrengst van deze duurzame energiebronnen is enkel voor de eigenaars bestemd. Dat vinden we jammer, want de zon en de wind zijn van iedereen', zegt Wout Baert. 'Daarom werken we al vanaf december aan onze droom om een energiecoöperatie op te richten. En het is bijna zover. Eind november moet de officiële oprichting er zijn en kan iedereen coöperant worden.‘ Mensen die samen willen investeren in diverse duurzame energiebronnen is het opzet van de coöperatieve. Daarvoor kreeg Campina Energie alvast de steun van het Turnhoutse stadsbestuur. Dat besliste om energiebedrijven die een windmolen willen bouwen in de stad, te verplichten om een burgerparticipatie van twintig procent toe te staan. 'Zo kan Campina Energie niet alleen een graantje van de winst meepikken, maar maken we die windmolen ook een beetje van onszelf', zegt gemeenteraadslid Wannes Starckx (Groen).

'Vandaag sneuvelen vele windmolenprojecten op het veto van de bevolking, dat geen windmolen in de achtertuin wil. Maar als die windmolen een stukje van onszelf is en voor ons ook geld opbrengt, is hij mogelijk beter aanvaardbaar.‘

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio