Waarom het gezwoeg van Gilbert voor Van Avermaet niet vanzelfsprekend was

Waarom het gezwoeg van Gilbert voor Van Avermaet niet vanzelfsprekend was

Foto: Belga

Het is al jaren één van die sluimerende kwesties in het wielrennen: de wat troebele ­relatie tussen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. Het was een publiek geheim dat het niet echt klikte toen beiden in 2009 en 2010 samen bij Lotto reden. Te veel dezelfde stijl, een voorkeur voor dezelfde wedstrijden en dus iets te vaak in mekaars weg.

Alles over het WK wielrennen in Ponferrada (21-28 september)

Onder meer daarom nam Van Avermaet in 2011 de wijk naar BMC. Tot ook Gilbert in 2012 plots voor BMC koos. Ook al keerden steeds weer dezelfde vragen terug. Lukte dat wel met hen beiden in de ploeg? Zat de ene de andere niet in de weg? En hoe zat het met hun onderlinge verstandhouding? Na gisteren kunnen die vragen van de baan. Hoe Gilbert in de laatste kilometers onbaatzuchtig alles in het werk stelde om Van Avermaet terug bij Kwiatkowski te brengen, sprak boekdelen. Van Avermaet sprak niet toevallig van het ‘superwerk’ van Gilbert. Terwijl die laatste zei dat ‘ze niet eens hadden moeten praten toen Van Avermaet bij hem kwam.’

‘Op dit soort aankomsten is Greg sneller dan ik’, aldus Gilbert. ‘Ik wist dat ik voor hem moest rijden.’

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.