Filip kocht incognito wapen om op hindes te jagen

Dierenliefhebbers nemen jagende koning onder vuur

Dierenliefhebbers nemen jagende koning onder vuur

Koning Filip ging gisteren shoppen bij wapenhandelaar Binet in Brussel. Foto: pt/lesoir

Koning Filip gaat deze herfst negentig hinden afschieten op zijn domein in de Ardennen. Daarvoor kreeg hij de toestemming van de Waalse overheid. Gisteren nam hij al een kijkje in een wapenhandel. Tot grote woede van GAIA. ‘Sire, geeft u zo uw kinderen het meest stichtende voorbeeld?'

Koning Filip heeft gistermiddag een bezoek gebracht aan wapenhandelaar Binet in Brussel. Hij ging incognito langs in de winkel in de ­Koningstraat, die zich al langer officieel hofleverancier mag noemen. Een fotograaf zag hem buitenkomen met lege handen. Wellicht worden zijn aankopen discreet thuis in Laken geleverd. De zaakvoerder zelf wenste gisteren niet te reageren op het koninklijke bezoek.

Samen met Lorenz

Filip bereidt zich zo voor op het nieuwe jachtseizoen. Hoogtepunt wordt de periode tussen 16 en 30 oktober, wanneer hij een reeks jachtpartijen organiseert voor familie, vrienden en contacten. De uitnodigingen zijn fel gegeerd onder de fine fleur van de adel en de zaken- en diplomatieke wereld. Prins Lorenz, de echtgenoot van prinses Astrid, wordt ongetwijfeld de leider van het gezelschap. Hij staat in de koninklijke familie bekend als de meest fervente jager, samen met zijn oudste zoon Amedeo.

Bij dierenrechtenorganisatie GAIA zijn ze allesbehalve opgezet met de jachtplannen van Filip. ‘Jagen is een vorm van geweld, waarvan weerloze dieren het slachtoffer zijn. Het is een schande dat een koning zich daaraan waagt’, zegt­ Michel Vandenbosch van GAIA.

Het Belgische staatshoofd kan nochtans verzachtende omstandigheden aanhalen, maar daar is GAIA niet mee opgezet. Lees het hele verhaal in Het Nieuwsblad van dinsdag 30 september

Corrigeer

NIEUWS