Gemeenteraad steunt unaniem motie over vliegroute

Gemeenteraad steunt unaniem motie over vliegroute

De actiegroep 'Leuven Rechtdoor' overhandigde voor de gemeenteraad de meer dan duizend handtekeningen. Foto: mhl

Leuven -

De Leuvense gemeenteraad keurde maandagavond een motie rond ‘Leuven Rechtdoor’ goed en vraagt de federale regering om een evaluatie en maatregelen.

Met de motie wil Leuven de uittredende en toekomstige federale regering oproepen om de vliegroute ‘Leuven Rechtdoor’, die sinds maart de route ‘Leuven West’ vervangt, te evalueren en maatregelen te treffen om de geluidshinder maximaal te beperken en billijk te spreiden. De motie komt er nadat een actiegroep de extra geluidshinder over hun regio aankaarten. ‘We zijn met de hele gemeenteraad in consensus over deze motie’, zegt burgemeester Louis Tobback (SP.A).

Het actiecomité ‘Leuven Rechtdoor’ wil terug naar de situatie ‘Leuven West’ zoals die voor het nieuwe vliegrouteplan was. Toen was de hinder evenredig gespreid, vinden zij. ‘De motie is een goede aanzet, maar gaat niet ver genoeg’, zegt Erik Van Hove. Maar daar zijn de bewoners die ‘Leuven Rechtdoor’ wel steunen, omdat het voor hen minder tot geen overlast betekent, het niet mee eens.

De motie erkent wel dat door de nieuwe vliegroute voor exponentieel veel overlast zorgt. ‘Vooral de inwoners van Wijgmaal en Wilsele ondervinden veel te veel hinder. Een dergelijke concentratie van vliegtuigbewegingen boven één regio is ongezien en gaat lijnrecht in tegen het principe van redelijke spreiding dat overal elders wordt toegepast’, stelt de motie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio